Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Iva-sjuksköterskor i Torsby går tillbaka

Publicerad: 1 mars 2018, 15:31

Sjukhuset i Torsby får tillbaka sina iva-sjuksköterskor på bättre lön.

Foto: Jens Magnusson

De 14 iva-sjuksköterskorna som sa upp sig från Sjukhuset i Torsby på grund av orättvisa löner, har alla sökt om sina tjänster.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Värmland

Sjuksköterskorna sa upp sig alla på en gång efter att under lång tid kämpat för bättre arbetsvillkor, se artikel. När de blev på det klara med att kollegerna i Arvika och Karlstad skulle gå in med betydligt högre lön i ett nytt avtal och de inte fick återkoppling av arbetsgivaren inom stipulerad tid, rann bägaren över.

Den första februari sa de upp sig – en månad innan arbetsgivaren skulle presentera det nya avtalet.

– Vi har försökt hålla igång verksamheten, gjort extraskift och tvingats jobba treskift. Vi har lika många patienter som i Arvika men lägre bemanning. Vi ville ha lite rättvisa, lite kredd, sa en av specialistsjuksköterskorna på iva som Dagens Medicin talade med, och som ville vara anonym.

Sjuksköterskorna hade krävt ett lönetillägg på 5 000 kronor i månaden, retroaktivt från januari 2017, för att matcha vad kollegerna i Arvika fått.

Tiden att söka de utannonserade tjänsterna gick ut i 26 februari. Då hade alla sjuksköterskorna sökt om sina tjänster.

– Vi är förstås glada för det, vi ville inte att de skulle säga upp sig alls, och nu hoppas jag att vi kan jobba framåt, säger Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef på Landstinget i Värmland.

I går presenterades den nya ersättningsmodell för landstinget som jobbats fram under en längre tid. För iva-sjuksköterskorna som återanställs innebär det ett tillägg på mellan 3 500 och 3 700 kronor i månaden samt ett lönepåslag på 1 500 kronor retroaktivt i månaden från den 1 juli 2017. Det är mindre än vad sjuksköterskorna krävde.

– Vi har jämfört med vad vi betalat för dem i Karlstad, de i Arvika har haft högst under en kortare tid och kommer att få en sänkning. Vi har jämnat ut alla ersättningar och uppfattar att vi skapat rättvisa.

Satsningen på att justera ersättningarna kostar landstinget 30 miljoner kronor per år, enligt Tobias Kjellberg. Det gäller sjuksköterskor som jobbar skift, inte dagtid. Sjuksköterskor och undersköterskor som jobbar heltid natt får ett påslag på 5 000 kronor i månaden.

– Det ser vi som ett hälsofrämjande tillägg för att stimulera fler till att jobba ren natt eftersom har upptäckts vara mer hälsosamt än mixat arbete, säger Tobias Kjellberg.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Landstinget i Värmland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev