Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ivo riktar kritik mot akuten på Akademiska

Publicerad: 4 december 2017, 10:51

NY VERSION Platsbrist och hård arbetsbelastning gör att tillsynsmyndigheten kräver förbättringar av patientsäkerheten vid akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetIvoAkutsjukvård

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomförde tidigare under hösten en oanmäld inspektion av akutmottagningen. Där framkom brister i säkerheten för de patienter som vårdades länge på akuten i väntan på vårdplats och speciellt vid de tillfällen när arbetsbelastningen i övrigt var hård.

Vid inspektionen framkom också att personalen hade svårt att ha uppsikt över de patienter som vårdades i akutens korridorer och att de patienterna inte heller hade tillgång till ringklocka. Vidare fann myndigheten att det var problem för patienter som väntade på en plats på avdelning att få tidigare ordinerade läkemedel. Ivo noterade dessutom att det är svårt att isolera smittpatienter på akutmottagningen och att det inte finns toaletter som är avskilda för isoleringsrum.

Ivo kräver nu åtgärder från sjukhuset så att patienter får god vård vid akutmottagningen oavsett vilken tid på dygnet de söker, och oavsett hur arbetsbelastningen ser ut i övrigt. Myndigheten kräver också att patienterna ska få alla de läkemedel som de ordinerats, både på akuten och sedan tidigare.

Senast den 16 februari ska Akademiska sjukhuset ha kommit in med en redogörelse för hur det ska komma till rätta med bristerna.

– Ivo kritiserar oss för att vi inte övervakar patienterna och det stämmer så tillvida att alla inte har en klocka. Men då ligger de precis vid disken där personalen arbetar, så jag skulle ändå vilja säga att vi har uppsikt över patienterna, säger Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvård och internmedicin, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att de patienter som är i behov av läkemedel och är kvar på akuten inte är så många.

– Det har vi försökt åtgärda genom att receptarierna på våra vårdavdelningar får dela läkemedel åt dem. Det är en svårighet då vi inte alltid har de läkemedel som patienterna behöver, men vi försöker jobba med det.

Anette Skoglund lägger till:

– Sedan har vi vårdplatsbrist, men vi har klarat oss hyfsat trots det. Vi har vidtagit ett antal åtgärder och skapat en åtgärdsplan för ett överbelastat sjukhus.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev