Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Jämtland utreder möjligheten att dö i hemmet

Publicerad: 23 januari 2020, 07:00

Regiondirektör Hans Svensson vill utreda hur den palliativa vården i hemmet kan bli bättre.

Foto: Sara Rönnberg/Region Jämtland Härjedalen

Personalbrist har gjort att färre patienter kan erbjudas palliativ vård i hemmet i Region Jämtland Härjedalen. Nu har regionledningen beslutat om en kartläggning av den verksamhet som utför vården.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare skrivit om att endast 3 av 18 nya patienter kan erbjudas vård i sitt hem i livets slutskede via Storsjögläntan vid Östersunds sjukhus. Orsaken är att verksamheten sedan en tid tillbaka saknat både sjuksköterskor och kuratorer.

Enligt områdeschef Anna Warg pågår det ett rekryteringsarbete. Men nu har regionledningen också beslutat om att göra en kartläggning av verksamheten för att se över situationen ytterligare.

– Storsjögläntan är en verksamhet som vi värnar om, och vi är givetvis måna om att kunna tillmötesgå de patienter som önskar få dö hemma. Därför är det viktigt att vi är lyhörda inför de signaler som vi får från verksamheten och på ett sakligt och strukturerat sätt tittar på hur situationen ser ut och vad vi eventuellt behöver göra för att förbättra den, säger regiondirektör Hans Svensson i ett pressmeddelande.

Region Jämtland Härjedalen har ett besparingskrav på 120 miljoner kronor för 2020. Något uttalat sparkrav på den palliativa vården vid Storsjögläntan finns inte. Verksamheten har dock påverkats till följd av att den ligger under kirurgen där det finns en övertalighet och resurser behöver omfördelas. Detta har enligt områdeschef Anna Warg bidragit till en utdragen anställningsprocess.

– Eftersom det funnits en övertalighet i mitt område har jag varit tvungen att söka anstånd hos hälso- och sjukvårdsdirektören när jag har behövt anställa. Det har skapat en tröghet i systemet och gjort att vi hamnat där vi är i dag, har hon tidigare sagt till Dagens Medicin.

Enligt regiondirektören genomförs kartläggningen för att se hur verksamheten kan säkras trots att det saknas personal.

– Det är viktigt att vi inte bara tittar på antalet anställda utan även funderar på hur vi kan säkerställa att vi kan bedriva en god och nära vård även i framtiden. Vårdpersonal kommer att vara en ännu större bristvara i framtiden och därför behöver vi även ändra vårt arbetssätt och göra en omställning i hela hälso- och sjukvården, säger Hans Svensson i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev