Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

JK lägger ner dokusåpa-fall

Publicerad: 11 november 2014, 11:50

Foto: Photos.com

Justitiekanslern lägger ner förundersökningen om brott mot tystnadsplikt i samband med tv-inspelningen av en dokusåpa.


Justitiekanslern, JK, har sett över agerandet kring den uppmärksammade inspelningen av  ”112 – på liv och död” som skedde vid Höglandssjukhuset i Eksjö och Blekingesjukhuset. Produktionen av dokusåpan ägde rum 2012 och JK konstaterar i sitt beslut att preskriptionstiden har löpt ut.

Men trots att de båda fallen läggs ner gör JK uttalanden för att vägleda kring juridiska aspekter vid tv-inspelningar.

JK konstaterar att det finns faktiska och juridiska omständigheter som innebär att ”det finns risk för åsidosättande av bestämmelser och bristande hänsyn till enskildas personaliga integritet i samband med tv-inspelningar inom sjukvården”.

JK har under handläggningen kommit fram till att det i praktiken är en mycket svår uppgift för sjukvårdsperonal att på ett adekvat sätt bedöma om patienten i det enskilda fallet är fullt medveten om vad ett samtycke till att lämna ut uppgifter faktiskt innebär. Dessutom är det svårt för personalen att bedöma den faktiska omfattningen och innebörden av ett givet samtycke i akutvårdssituationer.

Enligt JK:s bedömning är det inte i alla situationer, ”eller rent av någonsin”, möjligt att inhämta samtycke i förväg när det gäller en akut vårdsituation.

Relaterat material

debatt”Tv-såporna äventyrar förtroendet för hela sjukvården”

JK inleder brottsundersökning

Tv-serien 112 klarade granskning

Sjukhus vill synas i tv

Sjukhus-tv kan bryta mot sekretess

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev