Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Jobba alla helger kan vara bra för hälsan

Publicerad: 13 april 2018, 15:31

Undersköterskan Moa Klaminder, t v, jobbar alla helger. Hon trivs och säger sig ha mycket mer energi i dag. Avdelningschef Cecilia Kjellins fram­gångsrika helgprojekt ska nu testas i hela Örebroregionen.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Intresset för att alltid jobba helg är större än väntat på Universitets­sjuk­huset Örebro. Ett projekt med ständig helgtjänstgöring har pågått i ett år på en medicinavdelning – nu sprids upplägget till hela regionen.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroRegion Örebro LänKarriärsöndag

Bakom projektet står Cecilia Kjellin, avdelningschef på hematologi- och gastroavdelningen i Örebro. Hon kom dit för fyra år sedan under vad hon beskriver som ”värsta sjuk­sköterskekrisen”. När sjukhuset frågade varför folk slutade svarade en del att det berodde på att de var tvungna att jobba varannan helg.

– Vi började klura på om det gick att lösa på något sätt. Jag har jobbat inom industrin innan jag blev sjuksköterska, och där finns ständiga helgskift. Där har man inga problem att rekrytera för det finns folk som vill vara lediga i veckan, säger Cecilia Kjellin.

Efter två års tjat fick hon i april förra året klartecken att dra i gång projektet ”Ständig helgtjänstgöring” på sin avdelning. Två av kraven var att det inte skulle kosta mer och att bara befintlig personal fick rekryteras.

Upplägget har lett till färre sjukskrivna och mindre övertid. – Cecilia Kjellin, avdelningschef på hematologi- och gastroavdelningen i Örebro.

I dag arbetar fyra personer, två sjuksköterskor och två undersköterskor, alltid helg. De har varje pass sällskap av en sjuksköterska och en undersköterska från övriga personalen. Målet är att den senare gruppen ska jobba max två av fem helger enligt schema.

– Jag tycker att det är en bra mix. Skulle det vara fler blir det nästan ett gäng på dagen och ett helggäng eftersom vi bara är sex personer som arbetar på helgerna. Då tror jag att man skulle förlora mycket i informationsöverföringen och förbättringsdiskussionerna som pågår i fikarummet, säger Cecilia Kjellin.

Undersköterskan Moa Klaminder är en av dem som nappat på att alltid jobba helg. Hon arbetar tre pass i veckan mellan klockan 13.00 på fredagen och klockan 22.00 på söndagen. Total arbetstid är 26 timmar med lön motsvarande heltid.

– Jag känner mig väldigt utvilad, har energi och är aldrig trött. En annan fördel är att jag inte har åkt på någon förkylning i vinter, vilket jag tror beror på att jag hinner återhämta mig, säger Moa Klaminder.

Upplägget har lett till färre sjukskrivningar och mindre övertid bland dem som inte arbetar bara helger, enligt Cecilia Kjellin.

– Vabbandet har också minskat efter­som man ofta har en sambo som tar hand om barnet på helgen, säger hon.

Framgången gör att ständig helgtjänstgöring infördes på alla tre medicinavdelningar på universitetssjukhuset vid årsskiftet.

– Hälso- och sjukvårdsledningen har precis också bestämt att utöka det här projektet till hela regionen, säger Cecilia Kjellin som tror att flexibilitet är framtidens melodi för att behålla personal.

– Man tror att ingen vill jobba varje helg, men det stämmer inte. Någon har småbarn som man inte vill ha på fritids, en annan vill läsa en kurs och orkar inte samtidigt jobba 100 procent, säger Cecilia Kjellin.

Att folk av olika skäl vill vara lediga i veckorna blev tydligt när en av helgsjuksköterskorna nyligen slutade för att plugga vidare till barnmorska. Då var det flera som ville ha hennes tjänst.

– Vi hade flera att välja på, vilket var trevligt, säger Cecilia Kjellin.

De jobbar alla helger

Så här ser schemat ut för personalen som alltid arbetar helg:
Fredag: 13–22.
Lördag och söndag: 07-16/13-22.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev