Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Karolinska hotas av fler uppsägningar

Publicerad: 12 april 2019, 11:14

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Det nya arbetstidsavtalet för sjuksköterskor väcker stort missnöje på Karolinskas avdelningar. Senast i raden med att hota om uppsägning är sjuksköterskor på barnakuten.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKarolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKSVårdförbundet

Ett nytt arbetstidsavtal för sjuksköterskor har börjat gälla på sjukhusen i Stockholm, framförhandlat av regionen och Vårdförbundet. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har avtalet utlöst starka protester.

24 av de 40 anställda sjuksköterskorna på intensivakuten har sagt upp sig eftersom avtalet leder till stora inkomsttapp, och på Astrid Lindgrens barnsjukhus överväger många av de omkring 40 anestesisjuksköterskorna att säga upp sig av samma orsak, vilket Mitt i Stockholm tidigare skrivit om.

Och kritiken ser inte ut att bedarra. I dag, fredag, har sjuksköterskor på sjukhusets barnakut skickat ett protestbrev till politiker och sjukhusledning, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Kritiken har även här att göra med lönen som ser ut att minska till följd av avtalet.

35 sjuksköterskor har skrivit under brevet, vilket är drygt hälften av de som jobbar på mottagningen. Ett stycke i skrivelsen kan tolkas som en inlindad varning från sjuksköterskorna om vad som kommer hända om de inte kompenseras för inkomsttappet.

Den kunskap som vi besitter kommer förmodligen att uppskattas någon annanstans. Vi vet inte var, om eller när, men vi vet att vi är värda mer än detta”, står det i brevet.

Tanken är att det nya avtalet, som började gälla den 1 april, ska borga för enhetligare villkor, underlätta återhämtning och ge bättre löneutveckling med hjälp av en kompetensstege. Men sjuksköterskorna på barnakuten anser bland annat att tillägget för obekväm arbetstid minskar vilket slår hårt mot deras plånböcker.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) säger till SVT Nyheter Stockholm att hon förstår sjuksköterskornas frustration, men är på det hela taget nöjd med det nya avtalet.

– De allra flesta sjuksköterskor vinner på det nya avtalet. För det fåtal som förlorar på det är min uppmaning att sjukhusledningarna ska hitta individuella lösningar efter samtal med de här personerna, säger Irene Svenonius till SVT Nyheter Stockholm.

Relaterat material

Sjuksköterskor flyr från NKS akut

Poängmodell blir kvar – delvis

Upprorsstämning bland Sös sjuksköterskor

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev