Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kirurger: Högre sjuksköterskelöner kortar cancerköer

Publicerad: 6 november 2017, 14:10

Foto: Thinkstock

För att korta de långa väntetiderna till canceroperationer krävs att staten tar ett ansvar för sjuksköterskornas löneutveckling. Det anser kirurger i ett öppet brev till socialminister Annika Strandhäll (S).


I det öppna brevet, som även är adresserat till Sveriges Kommuner och Landsting samt den nationella cancersamordnaren, konstaterar Svensk förening för övre abdominell kirurgi att de oacceptabelt långa väntetiderna till operation för cancer i övre delen av buken helt och hållet beror på sjuksköterskebrist. Trots att bristen är känd sedan länge och trots att vissa landsting och sjukhus försökt åtgärda den har svensk sjukvård som helhet ”misslyckats helt” med att komma fram till en lösning, skriver kirurgerna.

I det öppna brevet skriver kirurgerna att kötiden kulminerade sommaren 2017. Nyligen har det rapporterats att 20 personer fick vänta mer än 30 dagar på operation efter diagnos vid Karolinska universitetssjukhuset. Tre fall har lett till lex Maria-anmälningar.

Svensk förening för övre abdominell kirurgi konstaterar att det finns flera faktorer som påverkar sjuksköterskornas arbetssituation men att den enskilt viktigaste och åtgärdbara faktorn är bristen på en långsiktig löneutveckling. När skillnaden mellan ingångslön och slutlön innan pension på de flesta kirurgkliniker bara skiljer några tusenlappar ger det signalen att arbetsgivaren inte värdesätter sjuksköterskornas kompetens:

”Detta leder i sin tur till att erfarna, verksamhetsbärande sjuksköterskor väljer att lämna arbetsplatsen.”

För att komma åt problemet, och för att landstingen ska kunna konkurrera med den privata sektorn kan löneutvecklingen inte längre lämnas åt arbetsmarknadens parter. Dels då det inte har gett mycket av ett resultat och dels då de fackliga representanterna främst fokuserat på höjda ingångslöner, och inte långsiktig löneutveckling, skriver kirurgerna.

Föreningen ber därför de nationellt ansvariga att ta ett samlat grepp för att få till stånd ”en kraftfull förbättring av den långsiktiga löneutvecklingen för Sveriges offentliganställda sjuksköterskor” .

Relaterat material

Danderyd erbjöd Karolinska operationshjälp

Karolinska: Cancerpatienter slipper lång väntan

Cancerpatienter opererades för sent

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev