Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Köerna på akuten fortsatt långa

Publicerad: 28 november 2017, 08:11

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Väntetiderna på landets akutmottagningar är fortsatt långa. Socialstyrelsen kräver nu en extra satsning på de äldre.


Under 2016 gjordes cirka två miljoner besök på sjukhusens akutmottagningar.

Men det var inga snabba besök. I snitt tog det nästan en timme innan det gjordes en första läkarbedömning och flera timmar innan patienten var ute genom dörrarna igen alternativt hade fått en vårdplats på sjukhuset.

Framför allt många äldre hamnar i kläm.

– De får ofta en första läkarbedömning snabbare än andra, men den totala väntetiden blir oftast längre än för andra. Det är mycket olyckligt eftersom många äldre är sköra och multisjuka, säger Sevim Barbasso Helmers, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Siffrorna från statistikdatabasen visar att medianväntetiden under 2016 innan en första läkarbedömning var nästan en timme. Ett helt besök tog omkring tre timmar och 20 minuter.

Med medianväntetiden menas en ”mittenobservation”, det vill säga att lika många fick vänta längre som kortare tid.

Statistiken visar ingen förbättring på nationell nivå. Väntetiderna ligger kvar på samma nivåer som tidigare kartläggningar visat.

Skillnaderna över landet var dock stora. Medianväntetiden till en första läkarbedömning i Norrbotten var strax under 20 minuter. I Västra Götaland var väntan fyra gånger så lång — över 80 minuter.

Den totala vistelsetiden på akuten är som längst i Skåne, Västra Götaland, Uppsala och Södermanland. Där får patienterna spendera i snitt fyra timmar.

– Det betyder å andra sidan att hälften kommer därifrån snabbare, säger Sevim Barbasso Helmers.

Eller att hälften måste spendera ännu längre tid?

– Ja, så är det. Och det är beklagligt, framför allt för de äldre. Att de får vänta längre beror på att de, oftare än andra, behöver träffa olika specialister eller skrivas in på sjukhuset. Därför vore det bra med en extra satsning på just de äldre, ett geriatriskt snabbspår eller liknande.

Socialstyrelsen efterlyser också ett bättre samarbete mellan akutmottagningen och det övriga sjukhuset.

– Inte sällan ägnas mycket tid till att hitta vårdplatser. Det kan bero på en brist på vårdplatser eller att sjukhuset har svårt att skriva ut patienter, eller på grund av att kommunerna saknar plaster för att ta emot dem. Det är ofta väldigt komplext, säger Sevim Barbasso Helmers.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev