Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kommunal JO-anmäler Arbetsmiljöverket

Publicerad: 4 maj 2020, 09:56

I slutet av förra veckan upphävdes kravet på munskydd av förvaltningsrätten.

Foto: Getty Images

Fackförbundet Kommunal anmäler Arbetsmiljöverket till justitieombudsmannen för att ha backat om adekvat skyddsutrustning i äldreomsorgen. Samtidigt upphäver förvaltningsrätten krav på munskydd.


Ämnen i artikeln:

KommunalDet nya coronavirusetSKR

Fackförbundet tycker att Arbetsmiljöverket har agerat partiskt och påverkats av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, när det gäller rekommendationer för skyddsutrustning vid covid-19.

“Kommunal anser också att Arbetsmiljöverket åsidosatt sitt uppdrag som expertmyndighet, genom att ha raderat och makulerat ett diariefört expertutlåtande som handlar om nivån på skyddsutrustning. Kommunal anser att det strider mot offentlighetsprincipen enligt tryckfrihetsförordningen”, skriver fackförbundet på sin webbplats.

Bakgrunden är att huvudskyddsombudet på ett äldreboende i Stockholm i början av april lade skyddsstopp eftersom personalen saknade skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket gick på fackförbundets linje och beslutade att personalen skulle ha både visir och munskydd i det patientnära arbetet.

Sedan rapporterade SVT att SKR kallat Arbetsmiljöverket och tre andra myndigheter till möte, varpå betydelsen av munskydd tonades ner.

– Kommunal anser att det är viktigt att det går att lita på att myndigheter agerar opartiskt och tycker att det finns anledning att granska om Arbetsmiljöverket levt upp till detta genom den senaste tidens agerande, säger Malin Sjunnebo, jurist på Kommunal.

Arbetsmiljöverket har ännu inte själv sett JO-anmälan, utan tagit del av informationen via nätet.

– Vi tycker att det är bra att JO utreder om det skulle visa sig att det är några tveksamheter i vår myndighetsutövning. Vi beklagar om det uppfattas så att vi har ändrat vårt beslut under resans gång. Det har vi inte gjort. Vi står fast vid att personalen som jobbar ska kunna jobba säkert, det är jätteviktigt för oss, säger ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson.

Att Arbetsmiljöverket tar in synpunkter från olika parter för att få underlag att fatta beslut tillhör uppdraget.

– Men våra beslut tar vi alltid själva utan påverkan från någon annan, säger Håkan Olsson.

Han påpekar att när det gäller det specifika fallet med äldreboendet i Stockholm så gick förvaltningsrätten dessutom emot Arbetsmiljöverkets beslut.

I slutet av förra veckan upphävdes kravet på munskydd av Förvaltningsrätten i Stockholm. Domstolen anser att begreppet “patientnära arbete” är för vagt och oprecist för att kommunen ska kunna genomföra åtgärder.

– Förvaltningsrättens avgörande innebär ingen medicinsk bedömning av vilken skyddsutrustning som ska användas i vissa arbetsmoment. I stället var det de rättsliga kraven på ett förbud som blev avgörande, säger chefsrådmannen Johan Lundmark i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas inom tre veckor.

JO-anmälan

JO får in drygt än 9 000 anmälningar om året. Drygt två tredjedelar av alla anmälningar skrivs av efter en inledande granskning. En större utredning tar mellan sex och tolv månader att genomföra. När utredningsarbetet är klart fattar JO ett beslut.

Källa: JO

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev