Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kortare arbetsvecka på Huddingeakuten

Publicerad: 20 november 2015, 09:41

Ledningen godkänner pilotprojekt med 32-timmarsvecka för sjuksköterskor och undersköterskor.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landsting

Tidningen Vårdfokus rapporterar att ledningen för akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge i slutet av oktober kallade Vårdförbundet och Kommunal till ett möte där den redogjorde för godkännandet av pilotprojektet.

Projektet, som pågår mellan den 18 januari och den 31 december 2016, gäller både sjuksköterskor och undersköterskor och innebär i korthet att den medarbetare som vill får arbeta 32,2 timmar i veckan i stället för dagens 38,25. Den kortare arbetsveckan förutsätter dock att den anställde ställer upp på att jobba varannan helg, istället för två av fem som gäller i dag.

Enligt tidningen pågår också förhandlingar om extra lönetillägg för de som jobbar treskift eller ständig natt. Ledningen ska även ha bestämt att sommarens bonussystem för extrapass blir kvar till den nya modellen börjar gälla. Karolinska universitetssjukhusets kompetensmodell ska även kopplas till lön så att lång klinisk erfarenhet märks i lönekuvertet, skriver Vårdfokus.

Bakgrunden är att Huddingeakuten under en längre tid haft en ansträngd arbetsmiljö med bland annat sjuksköterskeflykt. Sjukhuset hoppas inom kort kunna rekrytera nya sjuksköterskor och projektet är tänkt att utvärderas i september.

Relaterat material

Fel patient skickades hem

Ivo ser flera risker på Karolinskas akut

Akut kris på akutmottagningar

Beslut om akut krispaket på Karolinska

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev