Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kringstad orienterar i nära vården

Publicerad: 16 mars 2018, 14:45

Annichen Kringstad, projektledare för Ny nära vård i Södra Dalarna.

Nu startar pilotprojektet Ny nära vård i Södra Dalarna. Den som håller riktningen är Annichen Kringstad.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

– Det är en spännande avvägning att hitta nya lösningar för att möta befolkningens behov och förväntningar på vården, säger Annichen Kringstad, som tillträdde projektledartjänsten för knappt två veckor sedan.

Efter sin karriär som orienterare på elitnivå har hon bland annat jobbat med marknadsföring och kommunikation, en bakgrund hon känner passar bra för projektets inriktning.

– Människor har inte samma förväntningar eller önskemål på sitt möte med vården, vi måste hitta vägar som passar alla. Vi talar till exempel mycket om den digitala utvecklingen, som är viktig, men det passar inte alla.

Pilotprojektet kallas Ny nära vård Södra Dalarna och består av fyra, fem delpiloter som ska vara utmejslade till våren. Det är ett samarbete mellan Hedemora och Avesta kommuner, sjukhuset i Avesta och fem vårdcentraler varav två är privata och tre landstingsdrivna.

– Primärvården är basen, det är bestämt, men kommunerna och specialistvården har också viktiga roller i en god och nära vård. Vi bygger på de etablerade samarbeten vi har mellan kommuner och landsting men försöker skruva på det, säger Elisabet Fransson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Dalarna.

Den här gången är det helt nödvändigt att få den nära vården att fungera, poängterar Elisabet Franson, som är positiv till Anna Nergårdhs arbete på nationell nivå med utredning om god och nära vård.

– Men det kräver politisk uthållighet och mod att flytta över resurser och kompetens dit det behövs och en stark vilja på alla nivåer. Anna Nergårdh gör så rätt i att ha en parlamentariskt tillsatt referensgrupp – det ökar chanserna för att det ska kunna fungera.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev