Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Krisen på akuten i Lund ska lösas i veckan

Publicerad: 1 juni 2015, 10:46

Akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Foto: Roger Lundholm

Sjuksköterskebristen i Skåne är så allvarlig att Vårdförbundet nyligen föreslog att akuten i Lund skulle ha sommarstängt. Nu svarar chefläkaren.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Om vi kommer att göra som Vårdförbundet säger? Nej, säger Jens Enoksson, regional chefläkare i Region Skåne, till Dagens Medicin.

Enligt Vårdförbundets beräkningar saknas det 2 000 sjuksköterskepass på de fem stora sjukhusen i Skåne under sommaren. Mot bakgrund av det förslog Stephanie Wichmann, huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukhus, i förra veckan en lösning där akuten i Lund endast ska vara öppen för de patienter som har livshotande tillstånd eller passerar akuten för att få rikssjukvård, rapporterar tidningen Vårdfokus.

Jens Enoksson säger att han har stor respekt för situationen även om han inte kan gå i god för att det handlar om 2 000 pass. Han konstaterar att personalsituationen i Ystad ser ut att vara löst och hoppas på en lösning för Lund i veckan.

Jens Enoksson vill inte gå in på några detaljer kring hur lösningen kommer att se ut då han inte vill föregripa beslutet. Han vill heller inte säga om det kommer att fattas på tjänstemannanivå eller av politiker. Då det beror på vilken lösning det blir.

– De två starka punkterna är patientsäkerheten och arbetsmiljön, och de hänger intimt ihop. Vi kommer inte att förespråka en lösning som inte är patientsäker. Sedan kan vi aldrig skydda oss mot extraordinära olyckor, katastrofer eller sjukdomar under sommaren. Men de hanterar vi som vanligt.

Enligt Jens Enoksson kommer berörda medarbetare att få ta del av beslutet före det att allmänheten informeras.

Enligt Vårdfokus erbjuds larmsjuksköterskor som normalt arbetar på akutmottagningarna i Helsingborg och Ängelholm 9 000 kronor extra i veckan om de väljer att arbeta på akuten i Lund i sommar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev