Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kristdemokrater vill införa samvetsfrihet

Publicerad: 29 september 2014, 06:19

Kristdemokrater i Kronoberg föreslår att det ska gå att jobba på sjukhus, även om man vägrar att utföra vissa arbetsuppgifter.


Tidigare i år fick ett fall där en barnmorska ansåg sig diskriminerad efter att ha nekats jobb på sjukhus i Landstinget i Jönköpings län stor uppmärksamhet. Kvinnan fick inte jobb eftersom hon av etiska skäl inte ville utföra aborter. Diskrimineringsombudsmannen fick fallet på sitt bord, men ansåg inte att landstinget hade gjort något fel.

Men om några kristdemokratiska landstingspolitiker får som de vill, ska sjukvårdspersonal i Kronoberg kunna få jobb trots att de av etisk eller religiös övertygelse säger nej till vissa arbetsuppgifter, rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Eva Johnsson är en av tre kristdemokrater som har tagit fram den aktuella motionen till landstingsfullmäktige. Hon tar just abort som exempel på en arbetsuppgift som det ska vara möjligt att säga nej till.

– Jag vet att det är många som jobbar inom vår verksamhet och på kvinnokliniken, som när det gäller väldigt sena aborter tycker att det är problematiskt och ser det som ett dilemma, säger hon i en intervju med radiostationen.

De tre politikerna vill nu att landstingets personalpolicy kompletteras så att det finns utrymme för så kallad samvetsfrihet.

– Vi respekterar olika människors olika gräns för vad man kan delta aktivt i och vad man vill avstå från, säger Eva Johnsson.

Relaterat material

Oenighet om samvetslag

Abortvägrande barnmorska stämmer landstinget

Abortvägrande barnmorska inte diskriminerad

Debatt om samvetsfrihet i riksdagen

Abortvägrare vill ha samvetsfrihet

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev