Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kritik mot kommunal hemsjukvårdsreform

Publicerad: 19 februari 2016, 06:30

FÖRSÄMRING. Efter reformen dör fler patienter med palliativ vård på sjukhus i stället för hemma, på grund av strulande administration.

Foto: Thinkstock

Fler patienter med palliativ vård tar sitt sista andetag på sjukhus i stället för i det egna hemmet – på grund av administrativt strul. Hemsjukvårdsreformen i Östergötland kritiseras i en utredning.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i Linköping

– Det finns en föreställning om att hemsjukvården blir bättre om man kommunaliserar den, men det där är ju inte sant. Det finns ingen forskning, ingen evidens bakom det, säger Gunnar Carlgren, överläkare på lasarettsanslutna hemsjukvården, LAH, i Linköping.

– Jag känner en stor besvikelse över att vi i Östergötland lade ner så mycket pengar – och tid – på själva kommunaliseringen, när vi hade kunnat lägga alla de där miljonerna på att verkligen förbättra hemsjukvården i stället. Oj, vad vi hade kunnat åstadkomma då. Nu åstadkom vi inte något annat än en resurs­över­föring till kommunerna och att allt började om från scratch, fortsätter han.

Eva Törnvall vid Region Östergötlands forsknings- och utvecklingsenhet har lett utvärderingen av vårdpersonalens erfarenheter av vårdreformen. Hon är mildare i tonen.

– Man får se det som att det finns en del saker att ta tag i. Och man ska veta att många av de här problemen hänger kvar även i regioner och landsting som kommunaliserade hemsjukvården mycket tidigare än oss.

Men rapporten, som baseras på inter­vjuer med vårdpersonal, talar ett tydligt språk: Informationsöver­föringen brister, ansvarsfördelningen är otydlig, journalsystemen är inte kompatibla med varandra och vård­processen för den enskilda patienten har blivit mer komplex i stället för enklare.

Allvarligast är kanske att personalen upplever att vissa sårbara patientgrupper riskerar att få sämre vård och att patienter inom den palliativa vården i hög­re utsträckning dör på sjukhus än före kommunaliseringen av hemsjukvården. Bland annat på grund av att nödvändiga hjälpmedel till hemmet tar lång tid att beställa.

– I vår utredning har vi intervjuat vårdpersonal i landsting och kommuner, så vi vet ju inte vad patienterna tycker. Men om det är så att patienterna inte får välja och att de hindras från att dö hemma på grund av brister i organisationen, då tycker jag att det är ytterst allvarligt, säger Eva Törnvall.

Andra utvärderingar som har gjorts av hemsjukvårdsreformen i regionen ger en annan bild. Vid inter­vjuer med ett tjugotal patienter är de flesta positiva till hem­vården.Men de allra sjukaste patienterna är inte nödvändigtvis i stånd att klaga.

Och Gunnar Carlgren bekräftar att han har haft patienter som dött på sjukhus trots att de hade önskat att få dö i sitt eget hem. Men han tycker att frågan är allvarlig av fler anledningar än så.

– Titta i palliativregistret så ser du att den sämsta palliativa vården ges på sjukhus. Så det här är ett stort problem. Dessutom har vi ju på många håll i landet en otrolig vårdplatsbrist. Varje patient som skulle kunna vårdas utanför sjukhuset med god kvalitet ska därför vara utanför sjukhuset, säger Gunnar Carlgren.

Vad vill patienterna själva då?

– De vill vara trygga. Om vi kan skapa trygghet i hemmet väljer en klar majoritet att vårdas hemma.

Relaterat material

Politiker håller inte med

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev