Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Kritisk barnmorska lämnar jobb efter facebookinlägg

Publicerad: 23 augusti 2017, 12:22

”I efterhand är det klart att jag tänker att det hade varit bättre om jag hade tagit kritiken direkt med mina chefer”, säger Li Gärtner Lundin.

Foto: Privat

Efter ett kritiskt facebookinlägg blev barnmorskan Li Gärtner Lundin utskälld av sina chefer. Vårdförbundet ser ett växande problem i hur kritik av arbetsmiljön hanteras.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetKarolinska universitetssjukhusetFörlossningsvårdSineva Ribeiro

När Li Gärtner Lundin började jobba som barnmorska på förlossningen vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge den 12 juni i år var hon visserligen ny i yrket, men långt ifrån ny i vården. Dels hade hon varit på samma arbetsplats som både undersköterska och barnmorskestudent. Dels hade hon en lång erfarenhet som både sjuksköterska och anestesisjuksköterska och hade hunnit med att jobba på både ambulansen och på akuten.

– Jag har egentligen inte gjort någonting annat än jobbat i vården sedan jag var 17 år, säger hon till Dagens Medicin.

Och Li Gärtner Lundin hade egentligen tänkt vara tyst och jobba på. Hon hade förväntat sig en tuff sommar och säger att hon inte är rädd för att jobba. Men efter en månad i den krisande förlossningsvården kände hon att det ändå var dags att ge uttryck för den frustration hon kände inför sin och sina kollegors arbetssituation. Så hon skrev ett inlägg på Facebook där hon dels beskrev situationen, dels kom med förslag på en lösning, se länk.

– Ekvationen är inte svår. Höj lönerna och ge bättre villkor, säger Li Gärtner Lundin.

Hon är noga med att påpeka att hon hela tiden fått stöd av både kollegor och läkare och att hon älskat varje minut av sitt jobb. Men hon ville visa hur det verkligen var, och att det kanske inte var så svårt att lösa ändå.

Inlägget publicerades först på hennes privata Facebook-sida och i en sluten grupp för specialistsjuksköterskor. Responsen från gruppen beskriver Li Gärtner Lundin som mycket positiv och det var många som kände igen sig i inlägget och som bad henne att göra det offentligt.

– Så jag tänkte, vad fasen. Jag står ju för det här!

Efter att inlägget blev offentligt rullade det på och Li Gärtner Lundin tror att det var då arbetsgivaren fick upp ögonen för vad hon skrivit. Två veckor efter det blev hon inkallad till en av sina chefer. På morgonen, efter att hon just hade gått av ett nattpass. Chefen sade att samtalet skulle handla om hösten och schemat och dörren ut mot korridoren var öppen, minns Li Gärtner Lundin.

Först handlade samtalet också om schemat, men sedan kom ytterligare en chef och fortfarande med dörren öppen mot korridoren och kollegorna började de två cheferna ifrågasätta hur Li Gärtner Lundin kunde vara så kritisk mot sin arbetsplats och sina villkor, berättar hon.

– Det var jättejobbigt. Jag hade jobbat hela natten och skulle dessutom tillbaka och ta ett extrapass. Jag tycker att de kunde ha bokat ett möte. När jag gick därifrån grät jag. Jag kände mig som en fyraåring som blev tillrättavisad, säger Li Gärtner Lundin.

Hon är noga med att påpeka att hon inte är något offer men anser att ledningen kunde agerat på ett annat sätt så att hon kunde vara mer förberedd för diskussionen om sitt inlägg.

– Jag gick hem och undrade vad som hade hänt, jag mådde jättedåligt efteråt, säger Li Gärtner Lundin.

Hon hörde av sig till andra sjukhus och när en förlossningsklinik erbjöd henne jobb nappade hon på det och sade upp sig från förlossningen i Huddinge.

– Det är tråkigt men det kändes svårt att vara kvar och jag vill inte jobba någonstans där jag inte känner mig önskvärd.

Har dina chefer sagt någonting i efterhand?

– Nej, ingenting, ingenting.

Dagens Medicin har sökt de ansvariga cheferna, men Karolinska universitetssjukhusets pressavdelning skriver i ett mejl att sjukhuset har som policy att inte uttala sig i enskilda personalärenden. Pressavdelningen skriver också:

”I Sverige har vi meddelarfrihet vilket innebär att alla på sjukhuset kan uttala sig i media om de så vill.”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro understryker också det faktum att hennes medlemmar har yttrandefrihet som alla andra. Det sätt som cheferna på förlossningen i Huddinge hanterade Li Gärtner Lundins facebookinlägg beskriver hon som väldigt konstigt.

– Att två chefer tar in en barnmorska efter ett nattpass och i stort sett ifrågasätter allt hon skrivit är fel hantering. De borde ha bokat in ett möte där de lyssnade på henne, och inte tvärtom, säger Sineva Ribeiro.

Li Gärtner Lundin är bara ett exempel på vårdpersonal som använt sociala medier för att uppmärksamma brister i vården. Under sommaren har både post it-lappar om fullbelagda förlossningsavdelningar och bilder på mensblodiga arbetskläder hamnat i nyhetsfokus och visat på det pressade läget i vården där det inte ens finns tid att byta sanitetsprodukter. Enligt Sineva Ribeiro får Vårdförbundet också signaler om att det blir tuffare på arbetsplatserna.

– De här medlemmarna är på arbetsplatsen dygnet runt. Att inte lyssna på dem är förödande för arbetsplatserna och gör det bara värre, säger hon.

Är det vanligt att de blir utskällda av arbetsgivaren?

– Jag tror att det har ökat, det är det vi upplever från medlemmarna. Men jag tror också att väldigt många går ihop och pratar med cheferna tillsammans och det i sig hindrar sådana här möten.

Sineva Ribeiro lägger till:

– Upplevelsen av att man tycker att man har chefer som inte alltid lyssnar och inte alltid ser har ökat. Samtidigt vet vi att första linjens chefer inte alltid har mandat för att till exempel betala rimlig lön för att få in folk som de har behov av.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev