Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Kunskap om vården gav henne it-jobbet

Publicerad: 26 november 2014, 06:00

NY BANA För sju år sedan lämnade före detta distriktssköterskan Janet Werngren vårdgolvet och började jobba på it-företaget Tieto i Malmö.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån.

Flera företag som utvecklar it-system för vården satsar på att anställa personal med en bakgrund från vårdyrken. Den före detta distriktssköterskan Janet Werngren är en av många som bytt bana och klivit in i it-sektorn.


Hon har 30 års erfarenhet av arbete inom vården men för sju år sedan bytte hon karriärbana och började jobba på it-företaget Tieto i Malmö.

– Det är ett av de viktigaste besluten jag gjort i mitt liv och jag har aldrig ångrat det, säger Janet Werngren som lämnade vårdyrket vid 56 års ålder.

I dag jobbar hon som test­ledare och håller just nu på att vidare­utveckla ett patologisystem.

– Utmaningen är att anpassa systemet efter dagens behov och se till att det fungerar ute i verksamheten. Med min bakgrund kan jag sätta mig in i vårdpersonalsrollen och se små saker som inte utvecklarna tänker på. En ynka detalj kan få användaren att rata systemet och därför är det viktigt för mig att systemet ser snyggt ut och är logiskt uppbyggt, säger Janet Werngren.

Hon har alltid haft ett intresse för teknik och under en tid arbetade hon som perfusionist och hanterade en hjärt-lungmaskin under operationer.

– Jag är fascinerad över vad vi människor kan utveckla och vad vi åstadkommit bara under min livstid. Jag vill uppmana fler som funderar på att byta jobb att ta steget och inte tveka, säger hon och fortsätter:

– Om man oroar sig för att tappa greppet om vården så kan man alltid jobba extra och upprätthålla sin kompetens.

I drygt fem år har Jesper Smith varit HR-ansvarig på Tieto Sverige som bland annat tagit fram Lifecare vårdinformationssystem. Han kan tydligt se en trend i att it-företag anställer personal med bakgrund från vård och omsorg.

– Behovet ökar och en orsak är att it-system och it-lösningar som används inom vårdsektorn i dag mer utgår från användaren. Tidigare försökte man mer lösa problem med effektivitet och datainsamling, säger han.

Av de anställda inom hälso- och sjukvårdssektorn på Tieto har drygt 10 procent en bakgrund inom offentlig sektor.

– Enbart konsulter i form av vårdpersonal räcker inte. Vi måste ha personer som jobbar djupare i utvecklingsprojekt samt stöttar kunderna vid eventuella problem, säger Jesper Smith.

Tieto arbetar nu med att sy ihop olika produkter så att data i princip följer individen från vagga till grav och då är bred sjukvårdskompetens viktig. Därför pågår nu en rekrytering av läkare.

Läkarna som sökt tjänsterna uppger främst att de vill byta bana för att vara nära utvecklingen och bidra med sin utbildning och erfarenhet för att utveckla bättre it-lösningar för framtiden.

Även på it-företaget Compugroup Medical, som står bakom journal­systemet TakeCare, har ungefär 15 procent av personalen en bakgrund från vården. Det svenska före­taget Pulsen som bland annat arbetar nära kommuner med it-stöd för vård- och omsorg anställer även det personer med bakgrund inom social­tjänsten samt hemsjukvården löpande.

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev