Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

L vill satsa en halv miljard på specialistsjuksköterskor

Publicerad: 23 april 2018, 12:08

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Det behövs en statlig reglering av möjligheten att få studielön för de sjuksköterskor som väljer att specialistutbilda sig, anser Liberalerna. Partiet avsätter en halv miljard kronor i sin skuggbudget, som presenteras under tisdagen.


Enligt Socialstyrelsens rapport om tillgång och efterfrågan på personal inom hälso-  och sjukvården kommer det att råda brist på specialistsjuksköterskor fram till år 2035, med nuvarande utbildningstakt. Regeringen har avsatt 300 miljoner inom ramen för kompentensmiljarden som kom 2016, men det räcker inte, anser Liberalerna. Förutsättningarna för att få lön under studieledigheten ser olika ut i olika landsting.

­ – Det som finns i dag är för tandlöst. Vi vill ha ett liknande system som med läkarnas ST som görs inom ramen för en anställning, säger Anna Starbrink, sjukvårdspolitisk talesperson.

I partiets skuggbudget avsätts en halv miljard för 2019 för att landstingen ska kunna ge sjuksköterskorna lön under studietiden. Partiet har bland annat titta på Vårdförbundets modell akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, AST, som en möjlighet.

– Vi tycker att Vårdförbundet har kommit långt. Det är för få som har möjlighet att ta tjänstledigt och ta studielån i dag. Vi vill ha en statlig reglering så att det blir en modell för hela landet, säger Anna Starbrink.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev