Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

”Läget är akut, akut!”

Publicerad: 16 Januari 2017, 15:56

Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Ordförandena för Vårdförbundet och Läkarförbundet är rädda för att krisen gör att vården inte har kapacitet att hantera en större olycka.


Ämnen i artikeln:

VårdkrisenVårdförbundetLäkarförbundet

– På alla sjukhus där du har en akutmottagning ser det ganska likadant ut. Det är stabsläge från norr till söder i stort sett, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Medicin.

De senaste dagarna har vittnessmålen om sjukvårdskrisen duggat tätt och förbundsordföranden beskriver läget som ”akut, akut!”. Även om svarta krisrubriker inte är något nytt i vården anser hon att dagens situation är speciell.

– Jag har varit sjuksköterska i 28 år. Det har aldrig tidigare bedrivits hela vårdavdelningar med bemanningsföretag. Det har aldrig varit en personalomsättning på 40 procent. Det finns akutintag där de som har jobbat längst har varit där i fyra–fem månader, så har det aldrig sett ut förut.

Sineva Ribeiro beskriver det som att den svåra situation som uppstår under sommaren nu råder i vården året runt. Och det gör att marginalerna är små.

– Vi ska kunna klara en influensa, vi ska kunna klara en magsjuka, det gör vi inte i dag. Skulle det hända något som det i Tyskland med bussen, så skulle vi inte klara av det.

Sineva Ribeiro jobbade själv under den stora diskoteksbranden i Göteborg. Då tömdes akutmottagningen på 40 minuter för att kunna ta emot de skadade ungdomarna.

– I dag skulle det inte funka för vi har ingenstans att lägga dem.

Så att patientsäkerheten inte är hotad, är det bara snack?

– Det stämmer ju inte. Det är bara att titta på alla anmälningar och allt som patienter och anhöriga skriver. Vi har just nu en väldigt patientosäker vård i Sverige.

Nyckeln till att lösa krisen är enligt Sineva Ribeiro lönen, något Vårdförbundet jobbar för.

– Lönen gör att de kommer till arbetsplatsen, sedan måste man jobba med de andra frågorna där, säger hon och nämner bland annat villkor och arbetsmiljö.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren håller med om att läget är exceptionellt.

– Det känns som att spiralen snurrat ytterligare ett snäpp neråt. Det är mer ansträngt än någonsin och en ohållbar situation, säger hon till Dagens Medicin.

Heidi Stensmyren pekar på sambandet mellan situationen på akutmottagningarna och bristen på vårdplatser. Något som leder till vad hon kallar en ohållbar arbetsmiljö för de läkare som har det medicinska ansvaret, men inte resurserna att lägga in patienter. Något som i sin tur leder till tuffa prioriteringar mellan sjuka patienter.

Så patienter som borde läggas in kan i stället skickas hem?

– Ja, absolut. Om du bara har en plats är det den mest sjuka som får den platsen. Det här är helt orimligt och leder till en enorm etisk stress.

Heidi Stensmyren poängterar att sjukvårdsledningarna runt om i landet ska ha planer för vad som ska ske vid en stor olycka. Men att marginalerna på många håll är små.

– På våra intensivvårdsavdelningar är marginalerna redan i dag så små att inträffar det en olycka finns det risk att vi inte har plats att intensivvårda svårt sjuka patienter.

Hon anser att en utbyggnad av den kommunala omsorgen, primärvården och den öppna specialistvården är några av lösningarna till den pågående krisen. Lösningar som har nämnts tidigare, men som inte går att genomföra över en natt.

Hur länge tror du att vården behöver dras med den här oacceptabla belastningen?

– Tyvärr lång tid.

Dagens Medicin söker Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, för en kommentar till läget.

Relaterat material

”Läget på Sahlgrenska utom kontroll”

Facken anmäler Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket

Stabsläge och besöksrestriktioner i Norrbotten

Influensa orsakade stabsläge på Karolinska

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev