Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Läget på Sahlgrenska utom kontroll”

Publicerad: 13 januari 2017, 13:05

Läkaren Valeria Castro slår tillsammans med sina medarbetare larm om läget på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Foto: Privat, Dagens Medicin

Personal på Sahlgrenska universitetssjukhuset larmar i en debattartikel om mycket långa väntetider på akuten och en ohållbar personalsituation. Det har blivit extra tydligt nu under influensaperioden. Och flera sjukhus i Sverige är hårt ansatta, visar Dagens Medicins rundringning.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenVårdkrisen

I ett Facebookinlägg som delats över 3 000 gånger beskriver Valeria Castro, specialistläkare på medicinkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, en mycket tuff situation.

”I dag nådde jag en gräns där jag känner att läget på akuten/Sahlgrenska är utom kontroll, den är utan tvekan patientosäker. Jag är förtvivlad och förbannad. Patienter väntar på akuten för att bli inlagda i 2-3 dygn och vårdplatser finns inte ens på intensivavdelningarna.”

– Just den dagen hade jag först arbetat på intensivvårdsavdelningen, jag visste att det var väldigt ont om vårdplatser, berättar Valeria Castro för Dagens Medicin, och fortsätter:

– Sedan gick jag ner som ledningsläkare på akuten resten av kvällen. Och då märkte jag att mina yngre kollegor kände sig extremt stressade och skämdes för att fråga om man kunde lägga in en patient som var ett helt självklart inläggningsfall. Det finns en risk att man uppfostrar en ny generation läkare att tänka för mycket på logistik och vårdplatssituation.

Influensaperioden har varit en faktor som fått bägaren att rinna över. Men Valeria Castro menar att det egentligen handlar om ett systemfel som märks årets alla månader.

– Systemet som det är nu har inte marginaler för den här typen av utbrott. Vi klarar oss knappt med vårdplatser under en vanlig period, och under en influensaperiod blir det väldigt tufft. Då får vi en vårdavdelning på akuten i stället.

Valeria Castro beskriver arbetsförhållandena som ett slagfält, och personalen flyr det fältet. Hon och tre av hennes arbetskamrater skriver också på SVT Opinion på fredagen att Sahlgrenskas grepp att stänga vårdplatser bara fungerat kortsiktigt. I längden har taktiken bidragit till den kritiska situation som nu råder på akutmottagningen.

Svaret ligger i att skapa bättre arbetsvillkor, framför allt för sjuksköterskor och undersköterskor, skriver författarna. Och de vädjar nu till allmänheten för att lyckas få budskapet att i slutändan nå politikerna.

– Vi vill kämpa för Sahlgrenska och vi trivs med vår arbetsplats på många sätt. Vi vill visa att vi står enade i alla yrkeskategorier, det är en arbetsmiljöfråga som berör oss alla.

Den senaste veckan har Sahlgrenska haft 10-15 procent fler patienter på akutmottagningarna vilket har ökat trycket. Men att det skulle vara ett systemfel håller chefläkare Görel Nergelius inte med om.

– Vi har inga belägg för att den här ansträngda situationen har drabbat patientsäkerheten. Marginaler har vi. Ibland har patienterna fått stanna längre än vad vi önskat på akutmottagningen men vi har fortfarande kunnat ta hand om patienterna.

Hon säger också att arbetet försvåras av att Sahlgrenska har 60 patienter, motsvarande tre avdelningar, som egentligen är färdigbehandlade och vårdplanerade i kommunerna, men som kommunerna inte kan ta emot.

– Det pågår ett arbete att öppna fler vårdplatser på både kort och lång sikt och det kommer att konkreta resultat inom de närmaste veckorna i form av fler vårdplatser.

Hur då?

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men det handlar bland annat om hur vi tillvaratar den kompetens vi har.

Det är inte bara Sahlgrenska i Göteborgsområdet som upplever en mycket ansträngd situation. Även Mölndals sjukhus har en tuff period nu.

– Personalen gör sitt yttersta, men det känns att alla har nått sina gränser, säger Michael Gelderman, läkare på medicinkliniken och skyddsombud för Läkarförbundet, till Sveriges Radio P4 Göteborg.

På Södersjukhusets i Stockholm har patienter under årets första dagar fått spendera upp till 40 timmar på akutmottagningen. Läget är fortfarande ansträngt, men har blivit något bättre, bland annat beroende på minskat söktryck.

– Det var väldigt pressat under jul- och nyårshelgerna. Nu i dagarna har det lättat något. I måndags öppnade ytterligare 13 vårdplatser, det kan ha spelat in, säger Johanna Green, pressansvarig på Sös, till Dagens Medicin.

I Norrbotten befann sig Sunderby sjukhus i stabsläge i hela två veckor, vilket slutade för några dagar sedan. Däremot har sjukhusen i Norrbotten fortfarande besöksrestriktioner. Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm var också i stabsläge strax innan nyår, men det varade bara en dag

Relaterat material

Facken anmäler Sahlgrenska till Arbetsmiljöverket

Akuta personalåtgärder på Drottning Silvias barnsjukhus

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev