Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Läkare: ”Vården är inte längre patientsäker”

Publicerad: 29 April 2016, 07:51

Medelbeläggningen vid kirurgavdelningarna på Norra Älvsborgs länssjukhus (bilden) var i fjol 107 procent. 85 procent brukar vara rimligt för patientsäkerheten, skriver debattörerna: ”Beläggning över 100 procent innebär ett klart hot mot patientsäkerheten.”

Foto: NU-sjukvården

Fyra överläkare kräver i en debattartikel svar på vad politikerna gör för att stoppa sjuksköterskeflykten.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenNorra Älvsborgs sjukhus, Näl

Läkarna är verksamma inom kirurgkliniken i NU-sjukvården. I debattartikeln, som publicerades i Göteborgs-Posten, skriver de att invånarna i deras upptagningsområde förmodligen förväntar sig patientsäker vård när de behöver den.

”Vi vill upplysa er om att vi enligt vår uppfattning inte kan leva upp till de förväntningarna längre.”

Anledningen är enligt läkarna att sjuksköterskor väljer att sluta på kliniken då omorganisationer och ändrade krav i deras arbetsuppgifter gör att de inte längre ”står ut att arbeta inom sjukhusvården.”

Debattörerna skriver att problemet har påtalats upprepade gånger men att arbetsgivaren konsekvent valt att inte lyssna utan i stället genomfört fler förändringar som ökar sjuksköterskeflykten.

”Det är mycket dålig personalpolitik och cynisk hantering av duktig, oumbärlig, lojal, tålig och trogen personal. En gräns har nu passerats och den kunskap och kompetens som vi nu förlorar går inte att ersätta – i varje fall inte inom överskådlig tid.”

Nu undrar läkarna om politikerna verkligen är införstådda i allvaret. Och vilka konkreta åtgärder de gör för att vända situationen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev