Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Läkarförbundet begär krismöte med Sahlgrenska

Publicerad: 7 mars 2019, 07:15

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Efter sjukhusets brev där läkarstudenter föreslogs utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter för att klara sjuksköterskebristen vill Västra Götalands läkarförening ha ett möte med sjukhusdirektören.


Det skriver Göteborgs-Posten. Som Dagens Medicin också rapporterat har reaktionerna mot försöket att rekrytera läkarstudenter kritiserats från flera håll, både från läkar- och sjuksköterskeorganisationer. Nu vill Västra Götalands läkarförening ha ett möte med Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Ann-Marie Wennberg, berättar Göteborgs-Posten.

– Vi kräver att det går rätt till. Erbjudandet har gått ut utan att frågan varit förankrad i fackliga samverkansforum, säger Emelie Hultberg, ordförande i Västra Götalands läkarförening, till tidningen.

Traditionellt har läkarstudenter, efter termin nio, möjlighet att vikariera som underläkare.

– Men då handlar det om att arbeta med traditionella läkaruppgifter under handledning av mer seniora läkare, säger Emelie Hultberg.

Problemet i det här fallet, menar facket, är att läkarstudenter som nappar på erbjudandet i så fall skulle arbeta med uppgifter som i stället tillhör sjuksköterskeprofessionen.

Relaterat material

Varnas för att ta jobb som sjuksköterska

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev