Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Läkemedelslistor delas fritt

Publicerad: 28 juni 2016, 13:00

Alla läkemedelslistor delas mellan region och kommun inom Region Jönköpings län, oavsett var patienten får vård. Orsaken är ett tekniskt problem som väntas vara löst om sex månader.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Vårdanställda region och kommun i Jönköpings län har tillgång till alla patienters läkemedelslistor oavsett var patienten har sin vårdkontakt, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. Orsaken är att man inte har lyckats lösa alla tekniska delar när hemsjukvården togs över av kommunen 2013, och sjukhusvårdens läkemedelslistor skulle kopplas ihop med hemsjukvården.

– Det som är utmaningen är att när kommunerna ska läsa vår (regionens) medicinlista bör man begränsa vad de kan se. Så är det inom regionen också, att man bara får titta på de patienter som man har en vårdrelation till, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län, till Dagens Medicin.

Hemsjukvården och sjukhusvården har olika journalsystem som inte pratar med varandra och därför fick kommunen tillgång till allas läkemedelslistor. Enligt Mats Bojestig har kommunens vårdanställda behov av att se regionens läkemedelslista för att kunna arbeta på ett bra sätt. Problemet är att det inte har gått att begränsa vilka läkemedelslistor som kommunanställda kan se. Däremot är resten av journalen låst.

– Man har inte tillgång till hela journalen, utan man har bara tillgång till läkemedelslistan. Man tänker att man egentligen bara ska kunna se exakt de patienter som man har en vårdrelation med. Och man borde tekniskt kunna lösa det så att man begränsar det till dem.

Hur ska ni lösa detta?

– Vi jobbar med olika metoder för att kunna göra en avgränsning, men den tekniska lösningen är inte framme än utan vi jobbar på det.

Vårdanställda har själv skyldighet att inte gå in i patientjournaler som de inte har behörighet till. Men enligt Mats Bojestig är begränsningen i journalen ännu ett steg för att förhindra att sjukvårdpersonalen bryter mot sin behörighet.

– Man har inte mer rätt att gå in i journaler bara för att man kan. Och vi har inte haft något fall där det har varit något problem heller, men det är en möjlighet och det är därför man säkerhetsmässigt borde kunna stänga så att det inte finns någon möjlighet att göra fel i detta.

Orsaken till att man inte stängt ned möjligheten till gemensamma läkemedelslistor är fördelarna med att kunna dela information mellan de olika vårdgivarna i de fall där behörigheten finns.

– Det är ingen idé att gå över till bara papper, då finns andra stora patientsäkerhetsrisker. Det är önskvärt med gemensamma läkemedelslistor, man behöver göra uppdateringar för att göra sitt arbete på ett bra sätt.

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News