Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Landstinget sätter hårt mot hårt efter massuppsägning

Publicerad: 13 februari 2018, 11:03

Alla 14 iva-sjuksköterskor på sjukhuset i Torsby sa upp sig i protest mot sämre lönetillägg än kollegerna. I går kallade Landstinget i Värmland Vårdförbundet till möte för att diskutera olovliga stridsåtgärder.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i VärmlandSjukhuset Torsby

Detta trots att Vårdförbundet inte varit inblandad som part i några överenskommelser om lönetillägg.

–  Nu får arbetsgivaren ta konsekvenserna av att inte sluta avtal med oss i stället för individuella avtal. Sjuksköterskorna i Torsby fick inte del av några avtal och har sagt upp sig, det får vem som helst göra. Individen kan inte ställas till svars, säger Camilla Gustafsson, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Värmland.

Landstinget i Värmland har länge hanterat personalbristen med individuella och tillfälliga avtal om lönetillägg som förnyats var tredje månad, i många fall under tre, fyra års tid, enligt Petra Svedberg, områdeschef för slutenvården i Värmland. I Torsby har det inte varit lika stora bemanningsproblem, säger hon.

Det har lett till att iva-sjuksköterskorna i Arvika har 5 000 kronor mer i lönetillägg i månaden än de i Torsby, de i Karlstad har i snitt upp till 10 000 kronor mer brutto i extra ob-ersättning, enligt vad sjuksköterskorna i Torsby räknat ut.

Efter att ha kämpat för bättre villkor vad gäller arbetstider, arbetsmiljö och lön sedan 2013, då de även förlorade 25 procent av kollegorna till annan verksamhet, fick sjuksköterskorna i Torsby nog i höstas och kallade till möte.

– Vi har hade försökt hålla igång verksamheten, gjort extraskift och tvingats jobba treskift. Vi har lika många patienter som i Arvika men lägre bemanning. Vi ville ha lite rättvisa, lite kredd, säger en av specialistsjuksköterskorna på iva som Dagens Medicin talat med, som vill vara anonym.

Vid mötet med Petra Svedberg och hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg den 12 december höll arbetsgivaren med om att läget var orättvist och sjuksköterskorna kände nytt hopp. En ny jämlik och likriktad lönemodell för hela landstinget skulle äntligen presenteras den 28 februari.

– Vårt krav var att vi inför det skulle få samma påslag på 5 000 kronor som sjuksköterskorna i Arvika och retroaktivt få ut det som de fått under 2017, så att vi alla skulle gå in i den nya modellen med samma förutsättningar, säger sjuksköterskan.

Annars, förklarade iva-sjuksköterskorna, skulle flera av dem komma att säga upp sig.

När sjuksköterskorna i mitten av januari inte fått någon återkoppling skrev de brev och mejl och bad om besked senast den 31 januari eftersom de annars skulle säga upp sig. De fick inget svar. Och den 1 februari sa samtliga iva-sjuksköterskor upp sig.

En vecka senare kallades sjuksköterskorna till ett möte med arbetsgivaren, det vill säga i onsdags, och fick veta att sjukhusledningen skulle undersöka de juridiska aspekterna av massuppsägningen, att de kan bli skyldiga att betala skadestånd och att de inte fick ta tillbaka sina uppsägningar men var välkomna att söka om sina tjänster som lades ut på arbetsförmedlingen i torsdags. Sjuksköterskorna uppfattade det som att arbetsgivaren försökte skrämma dem.

– Nej, vi informerade om processen eftersom vi måste titta på det arbetsrättsligt och förhålla oss till det. Vi var också tvungna att bekräfta deras uppsägningar, säger Petra Svedberg.

– Vi fokuserar heller inte alls på det arbetsrättsliga, vi var bara tvungna att reda ut det. Vi fokuserar på rekryteringsprocessen.

Sjuksköterskorna har inte bestämt sig för om de söker om tjänsterna.

– En del kommer nog att göra det, men inte alla, tror den sjuksköterska Dagens Medicin talar med.

I måndags hade ingen ansökan kommit in.

Torsby är litet och ligger nära norska gränsen där sjuksköterskor får högre löner. Finns det något ni arbetsgivare ångrar i hur det här har skötts?

– Ja, att vi har gått ut med olika ersättningar. Det här är givetvis ingen önskad sits för någon av sidorna, jag önskar vi hade kunnat föra en dialog och att vi hade fått möjlighet att presentera vårt förslag för dem den 28 februari, säger Petra Svedberg.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News