Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Lättare att rekrytera efter löfte om utbildning

Publicerad: 6 februari 2017, 12:11

Utbildning och återhämtning på arbetstid. Det är receptet som ortopeden på Näl hoppas ska lösa krisen.


Ämnen i artikeln:

Norra Älvsborgs sjukhus, NälVästra GötalandsregionenVårdkrisen

Det är inte bara på akuten i Kalmar som förbättrad arbetsmiljö används för att stoppa sjuksköterskeflykten. Om några veckor kommer sjuksköterskorna på ortopedavdelningarna 52 och 55 vid Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl, i Trollhättan att börja lägga en femtedel av sin arbetstid på sig själva. Under ett två år långt pilotprojekt ska nämligen 80 procent av deras arbetstid ägnas åt klinisk vård, 20 procent åt utbildning och återhämtning.

– Jag tror att det kommer att bli väldigt bra. Det är svårt att få tid åt det i dag men nu kommer det att finnas med i planeringen, säger sjuksköterskan Hanna Didriksson till Dagens Medicin.

Under de senaste månaderna har tio nya sjuksköterskor anställts på avdelningarna och Hanna Didriksson tror att möjligheten till utbildning och återhämtning är en faktorsom har hjälpt till.

– Det kommer larmrapporter från sjukvården i hela Sverige och det är hårt tryck under arbetstiden. Med det här upplägget få vi lite andrum och inte fullt upp hela tiden, säger hon.

Bakgrunden till pilotprojektet är de utvecklingssamtal som avdelningscheferna Magnus Fondin och Peter Bolin haft med sina anställda. Och avgångssamtal med dem som har valt att gå.

– Vårt ledord är att nöjda medarbetare ger nöjda patienter och på det här sättet får vi förutsättningarna att leverera resultat, säger Magnus Fondin.

Rent praktiskt innebär projektet att tio procent av arbetstiden är vigd åt reflektion, exempelvis genom att flera medarbetare sitter tillsammans och under handledning får diskutera sin arbetssituation. Ytterligare tio procent av arbetstiden är vigd åt utbildning. Magnus Fondin uppmuntrar exempelvis högskolekurser i handledning för att avdelningarna ska bli bättre i att ta emot studenter. Han nämner även interutbildning i sårvård, ortopedi samt hot och våld.

Blir det inte dyrare?

– Med friskare personal kommer sjukfrånvaron att minska. Och då sjukfrånvaron är något vi tidigare budgeterat för är min förhoppning att kostnaderna kommer att ta ut varandra, säger Magnus Fondin.

Hanna Didriksson instämmer:

– Vi har en del som inte orkar jobba hundra procent. Med det här projektet blir det ett helt annat tempo, man får tid att återhämta sig och en schemalagd kompetensdag. Det känns att man har en arbetsgivare som tar en på allvar, det är väldigt gött.

Pilotprojektet drar i gång vecka 11 och Magnus Fondin är övertygad om att det kommer att permanentas. Han berättar också att det redan väckt intresse långt utanför sjukhusväggarna i Trollhättan.

Relaterat material

Så stoppade Kalmar flykten från akuten

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev