Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Legitimation för undersköterskor kan utredas

Publicerad: 31 mars 2017, 09:30

Utred legitimation för undersköterskor, sätt ett mål om ett begränsat antal anställda per chef och inför ett nationellt kunskapscentrum om äldre och psykisk hälsa. Så vill regeringens utredare förbättra äldreomsorgen.


I två år har regeringens utredare Susanne Rolfner Suvanto undersökt hur äldreomsorgen ska bli bättre. I dag överlämnades slutbetänkandet till äldreminister Åsa Regnér (S).

– Äldreomsorg är en väldigt stor fråga i Sverige. Den berör många, de äldre själva, anhöriga och de som jobbar i äldreomsorgen, säger Åsa Regnér på en pressträff.

Utredaren föreslår att en legitimation för undersköterskor ska utredas.

– En legitimering skulle synliggöra och stärka den professionalisering som är nödvändig i det här yrket. En undersköterska har andras liv i sina händer, säger Susanne Rolfner Suvanto.

Det skulle innebära en trygghet för alla att veta vilken kompetens en undersköterska som kommer har, framhåller hon.

Regeringen ser det som helt avgörande att undersköterskeyrkets status stärks, men lovar inte att legitimation kommer att införas.

– Om det exakt ska vara en legitimation, det vill jag titta vidare på. Men jag ser behovet och är positiv till förslaget, sade Åsa Regnér på pressträffen.

Beskedet tas emot minst sagt väl av fackförbundet Kommunal.

– Det är en stor och viktig dag för landets alla undersköterskor, och det är också helt i linje med det som vår kongress har fattat beslut om. Nu förutsätter jag att regeringen skyndsamt tillsätter en utredning för att utreda detaljerna kring ett genomförande av en legitimation, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Fördelarna med en legitimation är enligt honom att den skulle öka såväl kvaliteten som patientsäkerheten inom äldreomsorgen — och även öka attraktiviteten till yrket.

– Och är det något som verkligen behövs är det att få fler att utbilda sig till undersköterskor i framtiden, säger Tobias Baudin.

Personal inom äldreomsorg måste också få tid för reflektion och handledning, enligt utredaren. Därför föreslås att enhetschefer ska ha lämplig utbildning, samt att det bör finnas ett nationellt mål för hur många personer en chef kan ha under sig. Ingen exakt siffra föreslås, men utredaren nämner 25—30 personer som ett riktmärke.

Planen är mycket omfattande och även långsiktig — den sträcker sig över fyra mandatperioder till år 2034.

– Det tar ibland tid innan man kan se effekt av olika förslag. Men långsiktigheten börjar nu, sade Susanne Rolfner Suvanto på pressträffen.

Antalet äldre beräknas öka kraftigt i Sverige de närmaste åren.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News