lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Legitimationsslarv kan leda till åtal

Publicerad: 8 januari 2016, 12:29

De olegitimerade sjuksköterskorna som jobbat i Västerbotten riskerar att hamna hos åklagare.

Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Västerbottens läns landsting i en internkontroll gått igenom behörigheten hos samtliga anställda och funnit att 16 sjuksköterskor och två läkare saknade legitimation.

Några av fallen har nu hamnat hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som hittills har öppnat 13 ärenden med rubriken ”tillsyn av användandet av skyddad titel legitimerad sjuksköterska”.

– Inte i något fall går det att utesluta åtalsanmälningar. Man får inte använda sig av titeln utan att vara legitimerad sjuksköterska, säger Fredrik Fridholm, ansvarig handläggare vid Ivo, till Dagens Medicin.

Han understryker att handläggningen precis har börjat och att myndigheten inte har fattat några beslut än. Om Ivo fattar beslut om att lämna över ärenden till åklagare borde det beslutet, enligt Fredrik Fridholm, komma relativt snart. Om myndigheten inte väljer att åtalsanmäla kan den alternativt uttala kritik i ärendena.

Att arbeta som sjuksköterska utan legitimation är ett brott mot patientsäkerhetslagen som kan leda till böter. Fredrik Fridholm kan inte exakt uttala sig om hur stora belopp det kan bli frågan om men uppskattar att det inte rör sig om många kronor.

Relaterat material

Internkontroll i Västerbotten avslöjade legitimationsslarv

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev