Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Linköping drar ner på sjuksköterskeutbildning

Publicerad: 27 mars 2019, 05:00

Foto: Thinkstock

Efter sommaren har Linköpings universitet 129 platser på sjuksköterskeprogrammet, mot tidigare 162. Anledningen är att studenterna ska få ”bättre förutsättningar”.


Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Enligt Helén Marklund, programansvarig för grundutbildningen på sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, har lärosätet beslutat att från höstterminen 2019 minska antalet så kallade uppdragsplatser till 121 och ha ett överintag på 8 platser. Att jämföra med tidigare 126 respektive 36.

”Vi vill på detta sätt ge våra studenter de bästa förutsättningarna för att vara rustade med god kompetens och de kunskaper som krävs för att bedriva god och säker vård när de tar sin examen”, skriver hon i ett mejl till Dagens Medicin.

Hon skriver att det inte är ett unikt för Linköpings universitet utan ett nationellt problem att det trots en utökning av antalet platser på sjuksköterskeprogrammen inte har lett till att fler studenter tar examen. Något som bland annat fått flera lärosäten att varna för en färsämrad utbildning och i en debattartikel i Dagens Medicin säga ”rungande nej till fler studenter”.

”Samma beskrivning i artikeln som publicerades i Dagens Medicin gäller även för LIU. Sjunkande meritvärde, studenter behöver ta studieuppehåll och även att det blivit en större utmaning att lösa praktikplatser till våra studenter”.

Neddragningen gäller till vidare men lärosätet följer utvecklingen.

Relaterat material

”Rungande nej till ännu fler studenter”

Lärosäten varnar för försämrad utbildning

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Linköpings universitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev