Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Linköping sänker ersättningar för sjuksköterskor

Publicerad: 13 maj 2015, 10:43

Universitetssjukhuset i Linköping, norra entrén.

Foto: US Fotograferna

Universitetssjukhuset tar bort poängmodell och tusentals kronor från lönekuverten.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandUniversitetssjukhuset i Linköping

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Omkring 400 sjuksköterskor och undersköterskor vid Sinnescentrum på Universitetssjukhuset i Linköping kan få upp till 3 000 kronor mindre i månaden sedan sjukhuset valt att förändra centrumets poänglönesystem.

– Ja, så är det. För någon enskild kommer det att betyda det, säger Eva-Lena Zetterlund, produktionschef på Sinnescentrum, till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Sinnescentrum innehåller bland annat intensivvårdsavdelningar, brännskadevård samt hand- och plastikkirurgi. I fjol gjorde centrumet ett underskott på 75 miljoner kronor och orsaken anses vara ökade personalkostnader till följd av poänglönesystemet, enligt radion.

Vårdförbundet fruktar att sjukhusets agerande kommer att leda till personalflykt med kompetensförlust och rekryteringsproblem som följd.

Helena Eriksson, avdelningsordförande i Vårdförbundet avdelning Östergötland, är förvånad över att sjukhuset ändå vågar ta bort poänglönesystemet.

– Det är ju vår arbetsmarknad, med den brist på sjuksköterskor som råder, så det är vågat, säger hon till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Poänglönesystemet innebär i korthet att olika arbetspass på dygnet är värda olika poäng som i sin tur svarar mot olika ersättning. Enligt Vårdförbudet ger systemet mer tid till återhämtning, större frihet i sjuksköterskornas schemaläggning och jämnare bemanning under dygnet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev