Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Linnéuniversitetet startar två nya vidareutbildningar

Publicerad: 12 mars 2015, 13:47

Foto: Thinkstock

Från och med i höst kan sjuksköterskor specialisera sig i akutsjukvård och ögonsjukvård vid lärosätet.


– Det här är något som vi har arbetat med under väldigt många år för att tillfredsställa ett från landstingen tydligt definierat behov, säger Ian Nicholls, dekan vid Linnéuniversitetet, till Dagens Medicin.

Eftersom Linnéuniversitetet är ett av två lärosäten i landet som har optikerutbildning passade utbildningen i ögonsjukvård som hand i handske.

Att det dröjt att få utbildningarna på plats, trots att behovet funnits under en längre tid, förklarar Ian Nicholls med att det ”som vanligt” handlar om kvaliteten på kvalificerade praktikplatser. Linnéuniversitetet har visserligen en mycket bra relation med Landstinget i Kalmar län och Region Kronoberg, men det behövs ändå dialog för att garantera att allt fungerar som det ska när utbildningarna drar i gång, enligt Ian Nicholls.

Specialistsjuksköterskeutbildningen i ögonsjukvård kommer att gå på halvfart och examinera 20– 25 studenter vartannat år. Utbildningen i akutsjukvård går på helfart och där kommer ungefär 15– 18 studenter per år att examineras.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev