Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Lugnt i Värmland - stabsläge i Skåne

Publicerad: 12 juli 2017, 09:07

Centralsjukhuset i Karlstad.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

På vissa ställen rapporteras det om vårdkris, men i Karlstad på neonatalavdelningen är läget så lugnt att man till och med kan ta emot barn från andra landsting.


Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i KarlstadSkånes universitetssjukhus

– Vi har sedan maj inte haft så fullt med barn så vi har haft möjlighet att kunna erbjuda andra neonatalavdelningar lite avlastning. Det handlar väl om ungefär fem barn som skickats till oss, säger Elisabeth Myrén, avdelningschef på neonatalen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Vad beror det på?

– Det går upp och ner i neonatala födslar. Men vi har också arbetat för en trygg personalgrupp. Att ha en patientsäker bemanning är alltid viktigt och det arbetar vi för på olika sätt under hela året. Sommaren är en skör tid men vi gör inte avkall på patientsäkerheten. Vi går ner i sjuksköterskebemanning men har inga sjuksköterskevikarier under sommaren.

Hon menar att det är ett långsiktigt arbete som mycket handlar om undervisning av ny personal och att få möjlighet att öva på olika typer av akuta situationer och scenarion.

– Vi försöker även se över hur vi sätter samman personal framför allt sommartid men även under övriga delar av året. Om det exempelvis är tre sjuksköterskor som arbetar så försöker vi se till att det inte är en ansvarig sjuksköterska med två nyare.

I Stockholms läns landsting, SLL, är situationen ansträngd på BB avdelningarna i SLL. Men trots det får nio av tio föda på sitt förstahandsalternativ, enligt en veckorapport från landstinget.

Vad gäller övriga sjukvården i SLL så är läget ansträngt på akutsjukhusen, framför allt på Danderyd och Södersjukhuset även om situationen är något bättre än samma vecka året innan. Detta beror både på att det finns lediga platser inom äldreomsorgen men även att betydligt fler är inskrivna inom avancerad sjukvård i hemmet, enligt ett uttalande från landstingets chefsläkare Johan Bratt i ett pressmeddelande.

Längre söderut i landet har läget varit tufft och nya tillfälliga avdelningar har fått öppna. Förra veckan fick sjukhusen i Ystad och Lund gå upp i stabsläge på grund av högt tryck på akuten. Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning följer händelseutvecklingen, och vidtar nödvändiga åtgärder.

I Helsingborg har en vårdavdelning med 16 platser öppnat som framför allt bemannas av undersköterskor. Även Ystad har löst situationen på likande sätt, rapporterar SVT.

– När vi tidigare diskuterat att starta en ny allmän vårdavdelning så har man sagt att det kommer att ta tre månader och nu har vi gjort det på en vecka, konstaterar Katarina Lockman Frostred, läkare på akuten i Helsingborg och medicinskt ansvarig för den nyöppnade avdelningen, till SVT.

Bakgrunden till öppningen är att akuten i Helsingborg haft högt tryck då patienter fått sova över på akuten på grund av brist på vårdplatser på sjukhuset.

Relaterat material

Svårare att hitta sjuksköterskor till sommaren

Barnmorskor får 25 000 för utebliven semester

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev