Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Lunds traumapatienter körs till Malmö

Publicerad: 11 juni 2015, 12:07

Sommarneddragningen vid akuten i Lund kommer att få effekter för traumaomhändertagandet i Skåne.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat att akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund kommer att ha en begränsad verksamhet under sommarnätterna till följd av bemanningsproblem. Region Skåne har fattat beslut om att ambulanser som i normala fall skulle ha gått till akuten i Lund nattetid kommer att omdirigeras till andra sjukhus, med några undantag.

Trots att Södra sjukvårdsregionens neurokirurgiska centrum och thoraxcentrum båda ligger i Lund kommer beslutet även att innefatta traumapatienter.

– Det första akuta traumaomhändertagandet när man kommer med ambulans kommer att ske i Malmö. Behöver man sedan kompletterande kompetens så flyttas patienten till Lund. Precis som att Malmö i dag har ett mycket gott traumaomhändertagande och tar hand om alla de patienter som råkar ut för trauma i Malmö med omnejd, säger Maria Ohlson Andersson, verksamhetschef för akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund, till Dagens Medicin.

Hon förklarar att verksamheten vid thoraxcentrum och neurokirurgiskt centrum kommer att fungera som vanligt även nattetid under sommaren. Sjukhusets möjlighet att ta emot patienter med helikopter kommer inte heller att påverkas.

Ambulanser till Lund under sommarnätterna

Vissa ambulanser kommer att gå till Lund. Det gäller främst vid misstanke om hjärtinfarkt, stroke eller höftfraktur. Andra ambulanser kommer att gå till Malmö.
Källa: Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev