Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Lysande förbättring för personalen i salen

Publicerad: 5 mars 2014, 06:37

Genom minskad ljuskontrast i operationssalen kan kirurger och sjuksköterskor slippa bli bländade och operationerna bli säkrare.


Starkt ljust är inte alltid bäst ljus. Fel sorts ljus kan förutom bländning ge nack- och axelsmärtor, huvudvärk, irriterade ögon, trötthet och sämre prestationer. Det visar Hillevi Hemp­hälä, nydisputerad forskare i ergonomi och aerosolteknik vid Lunds universitet.
Hennes avhandling i arbetsmiljöteknik bygger på studier av läkare och sjuksköterskor under ett 80-tal operationer, postsorterande brev­bärare och personal på återvinningscentraler.

Vid synkrävande arbete, exempelvis på ett kontor och vid operationer, är det viktigt att ljuskontrasterna inte är för stora. Mest ljus ska ligga på det man arbetar med, papperet på skrivbordet eller operations­området till exempel. Lite mindre ljus ska ligga på övriga delar av skriv- eller operationsbordet samt en meter utanför, och för övrigt ljus står allmänbelysningen.

Ett idealiskt förhållande mellan de tre olika sorternas ljus är i normala fall 5:3:1 men vid en operation är kontrasten vanligtvis mycket större, cirka 140:9:1, förklarar Hillevi Hemphälä.

– Med de kontrasterna blir det en kraftig bländning när man tittar upp från operationen. Tänk om en läkare har ett multitrauma framför sig och behöver kunna se även där det är mörkare, säger hon.

För operationssjuksköterskorna som flyttar blicken mellan operationen och instrumentbordet blir bländningen särskilt besvärande. Kirurgen har oftast ögonen på det starkt upplysta operationsområdet.

– Vi såg att det kan ta två minuter för ögat att ställa om från det starka operationsljuset till ljuset i rummet, säger Hillevi Hemphälä.

Vid testerna höjdes allmän­belysningen i rummet till det dubbla och nya taklampor för ett betydligt starkare omgivningsljus kring operationsbordet installerades. Det ljuset gjordes också kallare och mindre gult för att bättre motsvara dagsljus. Operationslamporna var inställda på den styrka som läkarna föredrog.

– Objektivt fick vi ungefär samma resultat med testljuset när vi mätte kontrastseende och synskärpa men subjektivt skattades testljuset som bättre, det fick vi statistisk signifikans på. Det upplevdes som bättre att jobba i, säger Hillevi Hemphälä.

Alla utom kirurgerna upplevde också att de blev mindre trötta i det nya ljuset. Att kirurgerna inte upplevde någon skillnad i trötthet beror enligt Hillevi Hemphälä sannolikt på att de nästan hela tiden riktar blicken mot det välupplysta operationsområdet.

Ann-Charlotte Ahnström är operationssjuksköterska på kirurgen vid Helsingborgs lasarett och deltog i studien.

– Jag tycker att det är en jättestor skillnad i det nya ljuset. Jag blir inte alls så trött och vill alltid vara i den operationssalen, särskilt när jag jobbar natt, berättar hon.
Studien om operationsbelysning är gjord inom projektet Op-design, ett samarbete mellan Helsingborgs lasarett och Lunds tekniska högskola för att skapa en bättre operationsmiljö. Nästa projekt för Hillevi Hemphälä är att studera belysning vid titthålskirurgi.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News