Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Många ambulanssjuksköterskor feltolkar EKG

Publicerad: 31 juli 2015, 08:25

Hälften av de tillfrågade ambulanssjuksköterskorna i Västsverige feltolkade EKG visar en studie från högskolan i Borås.


Deltagarna i studien som kom från 15 olika ambulansstationer i VästSverige, fick svara på en enkät och genomföra ett kunskapstest, där de skulle identifiera akut hjärtinfarkt. Resultatet visar att drygt hälften av alla EKG feltolkades av deltagarna, rapporterar P4 Sjuhärad i dag.

– Det kan bli ödestiget för den enskilda patienten, säger Kristoffer Werner, ambulanssjuksköterska och en av författarna till studien, till radion.

Richard Bjuveus, som är ambulanschef inom Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, menar dock att patienterna inte behöver känna sig oroliga.

– Vi skickar alla EKG till sjukhuset och vid minsta misstanke om hjärtinfarkt eller annan allvarlig hjärtsjukdom  ringer vi sjukhuset och får en tolkning direkt av läkare, säger han till Dagens Medicin.

Vid ambulansen i Södra Älvsborgs län har personalen regelbundet utbildning i hjärtsjukvård, där EKG är en viktig del.

– För att bli expert på EKG-tolkning krävs att man arbetar med det dagligen, på en intensivvårdsavdelning eller liknande. Jag känner mig trygg med att personalen här  har den kompetens som behövs för att kunna ta hand om patienterna prehospitalt, säger Richard Bjuveus till Dagens Medicin.

SANNA BJÖRKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev