Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Massuppsägningar blir sannolikt vanligare

Publicerad: 13 juli 2016, 12:09

Foto: Thinkstock

I förra veckan sade 20-talet sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala upp sig. Det kan delvis ses som en protest mot facket, men kan också hjälpa detsamma. Och fler massuppsägningar är att vänta säger en strejkforskare.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetHelsingborgs lasarettRegion SkåneLandstinget i Uppsala länVårdförbundet

Totalt sade 26 sjuksköterskor upp sig vid neurointensiven, akuten och akutsjukvårdens intermediärvårdavdelning på Akademiska i Uppsala, uppger Upsala Nya Tidning. Det gjorde de i protest mot arbetsförhållandena efter att samtalen mellan arbetsgivare och arbetstagare hade strandat.

Nyligen kunde Dagens Medicin även rapportera om att 27 barnmorskor i Helsingborg sagt upp sig, vilket hade föregåtts av 12 uppsägningar tidigare i år. Liknande scenarion har förekommit i Kristianstad, och till exempel i Sundsvall i fjol.

– Det är inte vanligt. Man kan nästan bara göra så här under högkonjunkturer eller om det finns en brist på arbetskraft, säger Christer Thörnqvist, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och expert på konfliktåtgärder på arbetsmarknaden.

– Om det fanns mängder av sjuksköterskor som stod på kö för att ta de här jobben så skulle det inte vara effektfullt på det sättet.

Ett problem för den som säger upp sig som stridsåtgärd är att hen inte får ersättning för arbetslöshet. Men då det finns ett sug på arbetsmarknaden efter sjuksköterskor kan kanske fler massuppsägningar komma i en snar framtid.

– Det har ju hänt flera gånger nu i Sverige, och även i Danmark och Finland. Sjuksköterskor har kunnat hota med att det funnits sug efter dem i till exempel Norge, säger Christer Thörnqvist.

Han jämför med det så kallade sjuksköterskeupproret 2012 där nyutexaminerade uppmanades att inte acceptera ingångslön lägre än 24 000 kronor i månaden. Där, liksom med massuppsägningarna, har fackförbundet inte haft något med det att göra.

En del vill ha det till att det är en protest mot facket. Det kan stämma till en viss del men inte fullt ut, säger Christer Thörnqvist. Däremot visar det en svaghet i facket.

– Det visar på en maktbalans som absolut inte är till fackförbundens fördel. Vårdförbundet har inte lyckats få tillräckligt bra arbetsvillkor på alla ställen, och de har inte lyckats bryta sig ifrån ”märkets” dominans.

Märket i fråga är ett mycket vanligt riktmärke för löneökningar i Sverige, vilket till stor del styrs av svensk exportindustri. Det betyder också att sjuksköterskor aldrig ”kommer ikapp” andra yrkesgrupper i fråga om löner. Där kan Vårdförbundet ha varit ganska chanslöst, menar Christer Thörnqvist.

Men massuppsägningarna kan ändå gynna facket genom att stärka deras förhandlingsposition. Och dess roll är inte på något sätt utspelad.

– Det handlade i sjuksköterskeupproret om att du vill ha en bättre lön när du går in i en anställning, i det andra fallet om att få bättre villkor för att inte sluta. Men sedan händer det massvis med saker däremellan, som lön under anställningstiden, försäkringar och rättshjälp, säger Christer Thörnqvist.

Relaterat material

Vårdförbundet: Massuppsägningar brott mot fredsplikten

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev