Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Matematiker hjälper ambulans med planering

Publicerad: 28 september 2017, 11:35

Foto: Thinkstock

Forskare vid Umeå universitet ska ta fram en modell som ska räkna ut effekten av olika beslut så att ambulansen inte blir uträknad.


Ämnen i artikeln:

Region NorrbottenVästerbottens läns landstingLandstinget VästernorrlandAmbulanssjukvårdAkutsjukvård

– Tänk dig att det är personalbrist under sommaren och en region behöver dra ner på antalet ambulanser. Vilken ambulans ska du då plocka bort? frågar Patrik Rydén, universitetslektor vid institutionen för matematik och matematisk statistik, Umeå universitet.

Han fortsätter:

– Och hur ska vi planera den prehospitala vården framgent? Med tanke på att vi har en åldrande och växande befolkning så behöver vi antagligen tillföra resurser. Var ska vi placera ut dem bäst? Det kan handla om nya bilar men också olika typer av bemanning.

För att svar på de frågorna startar nu Patrik Rydén och andra matematiker vid Umeå universitet ett Vinnovafinansierat projekt i samarbete med SOS Alarm samt akutsjukvården i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Med hjälp av data om förväntad befolkningsökning och demografisk struktur samt storskalig larmdata från SOS Alarm är det tänkt att projektet ska mynna ut i ett onlineverktyg.

– Vi vill bygga modeller som helt enkelt gör det möjligt att simulera framtidens larm. Var kommer belastningen att ligga? säger Patrik Rydén.

Omkring 2020 beräknas en prototyp vara klar att testköras på en eller flera regioner i norra Sverige. 2022 har projektet förhoppningsvis blivit ett färdigt skalbart verktyg som ska kunna användas i hela landet och i teorin även utanför rikets gränser.

– Det är ett ganska ambitiöst projekt, det ska vi inte sticka under stol med.

Tror du att de svar som genereras ur modellen kommer vara ögonöppnare eller att sparka in öppna dörrar?

– Det är en bra fråga. I dag är det i vissa fall svårt att överblicka konsekvenser av olika beslut så jag tror att det här kommer att ge ett mycket bättre faktaunderlag. Om det kommer att leda till att man omvärderar saker vågar jag inte ha någon åsikt om.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev