Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Medlemmarna måste vara lika mycket värda”

Publicerad: 6 maj 2014, 11:36

Vilken är den viktigaste frågan på Vårdförbundets kongress? Den frågan har Dagens Medicin ställt till deltagare på mötet.


Under förmiddagen på Vårdförbundets kongress andra dag handlade det  om att få en närmare uppfattning i de ärenden delegaterna senare ska  rösta om.

På det så kallade åsiktstorget gick delegaterna runt till olika  stationer och rum där sakkunniga medarbetare i förbundet och  styrelseledamöter fanns tillgängliga för frågor och diskussion.

Dagens  Medicin frågade några deltagare om vad de tycker är viktigast med  kongressen.

1. Vilken är den viktigaste frågan på kongressen?

2. Vad är viktigast för dig med att vara här?

Sahra Strandberg, ombud, ordförande i Örebros lokalavdelning.

1. Organisationsfrågor, stadgar och villkorsfrågorna kring arbetstid är de stora frågorna som vi också har diskuterat mycket lokalt.

2. Det är att jag får vara delaktig och vara med som politisk ledare för att besluta om politiken för flera år framåt.

Peter Fisk, utställare för KPA Pension.

1. För oss som pensionsbolag är det ju viktigt att informera om pensioner. Många tycker att det är tråkigt men det är ju viktigt, särskilt i ett låglöneyrke.

2. Det är roligt att träffa så här mycket folk i våra kundgrupper, det är inte så ofta man får tillfälle till det.

Monica Näslund, ombud och styrelseledamot i Skånes lokalavdelning.

1. Att vi får de förändringar vi önskar i organisation och stadgar. Det sker så mycket förändringar nu och vi måste bli mer medlemsfokuserade.

2. För mig är akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, som AT för läkare, särskilt viktigt. Det handlar om vårdmiljö där både arbetsmiljö och patientsäkerhet ingår. Vi måste se till att skapa ett hållbart yrkesliv, många unga orkar inte jobba heltid i dag.

Lina Johannesson, ombud, Jönköpings lokalavdelning.

1. Medlemsvärdet är viktigast. Medlemmarna måste vara lika mycket värda när pengar delas ut till avdelningarna.

2. För mig är lönen viktigast. Vi har brist på specialistsjuksköterskor och vi måste arbeta med akademisk specialisttjänstgöring så vi sjuksköterskor får lön under vår utbildning. I dag förlorar vi i lön när vi pluggar till specialistsjuksköterskor.

Janet Parmvi, anställd på Vårdförbundet, ombudsman Skåne.

1. Som medarbetare i Vårdförbundet har jag haft rollen att se till att processen här funkar. Det här med åsiktstorg som vi gör för första gången verkar funka bra, människor har hunnit med att gå runt på alla stationer för att diskutera.

2. Jag håller mig ju borta från de politiska diskussionerna och har en teknisk-strategisk roll och vägleder delegaterna hur de till exempel kan förändra sina yrkanden för att deras fråga inte ska tappas bort.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev