Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Medlemstal i nytt barnmorskeförbund höljt i dunkel

Publicerad: 10 april 2019, 06:00

Mia Ahlberg är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet/SRAT.

Foto: Elisabeth Ubbe

Vid årsskiftet blev det möjligt att gå med i barnmorskornas nya och egna fackförbund. Men förbundet vill ännu inte berätta hur många medlemmar det har.


När Dagens Medicin når Mia Ahlberg, ordförande i nystartade Svenska Barnmorskeförbundet/SRAT, är hon tveksam till att lämna ut siffrorna.

– Jag måste först tala med resten av styrelsen om detta. Vi har aktivt valt att inte säga något om antalet medlemmar för att det pågår en intensiv konflikt med Vårdförbundet. Risken finns att de använder informationen för att skapa oro bland landets barnmorskor, säger hon.

Under Barnmorskeförbundets stämma förra hösten röstade man för att bilda en egen självständig facklig professionsförening. Tidigare var landets barnmorskor en av fyra yrkesgrupper som organiserades av Vårdförbundet. Utbrytningen möttes av kritik från Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, vilket Dagens Medicin rapporterade om.

I dag finns ungefär 6 000 barnmorskor i Sverige. Mia Ahlberg har tidigare sagt att hon önskar att samtliga barnmorskor ska ansöka om inträde i Svenska Barnmorskeförbundet/SRAT.

Mia Ahlberg påpekar dock att medlemssiffrorna ser bra ut i förhållande till den korta tid som gått sedan bildningen av det nya fackförbundet.

När kommer ni gå ut med antalet medlemmar?

– Det blir sannolikt före sommaren.

Den medlemsstatistik som går att få ut från Vårdförbundet är för helåret 2018. Under året ökade antalet medlemmar med 752 personer. Vid årets slut var det totala antalet medlemmar drygt 115 000, vilket är rekord. När det gäller barnmorskorna sjönk dock antalet, vilket sannolikt beror på det nya förbundet. Barnmorskorna som var medlemmar i Vårdförbundet var vid 2018 års slut 5 367 till antalet, vilket är 93 färre än vid årets början.

Relaterat material

Barnmorskor bildar eget fack

Barnmorskor på väg mot att bilda eget fackförbund

MARIA GUSTAVSSON OCH SARA HEYMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev