Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Mindre stress när biträden fixar disken

Publicerad: 25 september 2020, 13:00

Bild 1/5  

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

När sjukvårdsbiträdena 2017 gjorde comeback på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg efter 25 års frånvaro var kritiken stundtals hård. Upprörda röster menade att medicinskt kunniga undersköterskor ersattes med servicefolk. Hösten 2020 är rösterna positivare.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetKarriärsöndag

Cirka 20 av Sahlgrenskas kliniker har i dag sjukvårdsbiträden anställda. Det handlar om ett hundratal personer som främst finns inom psykiatrin och medicinklinikerna på område 2 och område 6. HR-avdelningen skriver i ett mejl till Dagens Medicin att den sett en ”viss utmaning för verksamheterna” att återintroducera yrkesgruppen, men att effekterna är positiva i såväl arbetsgrupp som i det patientnära arbetet på avdelningar där sjukvårdsbiträden jobbat ett tag.

Monica Malmqvist, undersköterska på den medicinska akutvårdsavdelningen, mava, på Östra sjukhuset i Göteborg, tycker att det initiala motståndet som fanns har klingat av.

– Det var vissa som pratade i början om att undersköterskan inte skulle behövas och att det sänkte vår status, men det har jag inte hört på jättelänge. Det är mindre stress nu. Det finns många moment på ett sjukhus som man inte behöver ha en vårdutbildning för att göra, säger hon.

På mava finns fyra sjukvårdsbiträden fördelade på två och en halv tjänst. I deras uppgifter ingår bland annat att plocka disk, rengöra bäcken, ta hand om tvättleveranser och ”lättare patientnära arbete”.

– De svarar på ringningar och är behjälpliga vid det här små grejerna: jag är törstig, kan du hämta vatten? Ta ner en kudde, sätta på strumpor... Men framför allt maten tar mycket tid. Den ska förberedas, delas ut och så vidare. Det gjorde undersköterskor tidigare, säger vårdenhetschef Christofer Barresten.

Han tycker att det fungerar bra i dag, men säger att vägen hit inte varit fri från problem. Största utmaningen, enligt honom, är att hitta personer som verkligen vill ha jobbet. På Sahlgrenska erbjuds sjukvårdsbiträdena initialt halvårsanställningar som kan förlängas eller bli till tillsvidareanställningar. För somliga är det ett steg in i sjukvården och en rekryteringsplattform för sjukhuset.

Ett av sjukvårdsbiträdena på mava är Emilie Lang.

– Jag hade jobbat lite inom hemtjänsten innan. Nu läser jag till undersköterska samtidigt som jag är anställd här. Hit till mava kommer alla typer av tillstånd så man får stå i bakgrunden och kika lite, säger hon.

Arbetet kräver varken formell utbildning eller tidigare erfarenhet. Sahlgrenska ger en kortare introduktionskurs i bland annat basal vårdhygien, hur en säng bäddas och sekretess.

– Jag har svårt att se att något har blivit sämre. Jag jobbade även på 1980-talet när man hade arbetsgrupper som bestod av sjukvårdsbiträde, undersköterska och sjuksköterska. Det tyckte jag var jättebra för man hjälptes åt alla tre, säger Monica Malmqvist.

På mava har antalet undersköterskor inte blivit färre sedan sjukvårdsbiträdena kom.

– Vi kan inte byta ut dem för vi behöver deras kompetens. I och med sjukvårdsbiträdena får undersköterskorna och sjuksköterskor mer tid till det de ska göra. Det blir bättre för patienterna, säger Christofer Barresten.

Exempel på arbetsuppgifter för sjukvårdsbiträde

■ Hjälpa till i kök, koka kaffe, plocka disk
■ Beställa mat, fixa frukost och lunchvagnar
■ Servera mat till patienter
■ Hjälpa till vid matningssituationer
■ Gå med patienter till exempelvis röntgen
■ Patientens personliga vård, hygien och toalettbesök
■ Förbereda hjälpmedel
■ Promenera med patienter
■ Bädda, städa, hålla ordning på avdelning
■ Beställa och ta hand om tvätt och olika leveranser
■ Scanna/patcha
■ Sortera provsvar
■ Kopiera, dela ut post
■ Skriva ut etiketter
■ Sortera scanningpapper och provsvar
■ Gå med remisser
■ Hämta blod/blodplasma
■ Lämna labprover.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev