Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Minst en av sju ambulanser i Stockholm saknar fungerande EKG

Publicerad: 13 mars 2015, 11:55

Foto: Thinkstock

Äldre utrustning kan inte lagas när landstinget väntar på ett nytt system.


SOS Alarm har också fått direktiv om att i första hand prioritera fordon med EKG-utrustning till patienter med bröstsmärtor ...

Tillgången till fungerande EKG-utrustning i Stockholms 71 vägambulanser är minst sagt svajig. I början av månaden saknade 16 av bilarna fungerande utrustning och i går, torsdag, var det 11, enligt uppgift från Stockholms läns landsting, SLL.

– Det här beror på att man har eftersatt underhåll och inköp av ny utrustning i tio år och i sista stund börjar upphandla något som är helt nytt. Hade man valt att köpa in ett befintligt koncept hade man haft andra förutsättningar för snabb implementering, säger Janne Kautto, ordförande i Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, till Dagens Medicin.

Det nya systemet Frapp, med EKG-övervakning och annan it-utrustning, har försenats bland annat till följd av en överklagad upphandling. Enligt den senaste prognosen ska det vara fullt infört först i maj 2016. Till dess befinner sig SLL i vad landstinget beskriver som en problematisk situation.

Det nuvarande systemet är i slutet av sin tekniska livslängd och det är svårt att hitta reservdelar. Drifts- och underhållskostnaderna ökar därför. Samtidigt har landstinget svårt att hitta annan utrustning som fungerar i SLL:s infratekniska miljö.

När Dagens Medicin försöker få en kommentar från SLL är det först ingen som vill uttala sig. Efter ett dygn kommer ett mejl från landstingets pressavdelning. Utöver en beskrivning av situationen framgår det även att SLL tillsammans med SOS Alarm har arbetat fram en hanteringsordning för hur de ambulanser som har en fungerande EKG-enhet ska prioriteras.

”SOS Alarm har också fått direktiv om att i första hand prioritera fordon med EKG-utrustning till patienter med bröstsmärtor, men också att nyttja förstärkningsenheter om situation skulle uppstå med behov av EKG-utrustning.”

Till slut ringer Patrik Söderberg, chefläkare för ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting upp för att svara på frågor.

Hur påverkar det patientsäkerheten att en av sju ambulanser saknar EKG-utrustning?

– Det finns förstås en ökad risk för att någon skulle råka ut för en skada, det går inte att krångla sig ur, säger han.

Den risk Patrik Söderberg ser är att en patient med hjärtinfarkt skulle få vänta längre på behandling med ballongvidgning, så kallad PCI. Han bedömer den risken som relativt låg.

Kunde ni gjort något mer för att förhindra den här situationen?

– Hade vi vetat att det skulle se ut så här, i mitten av mars 2015, hade det möjligen gått att göra någonting annorlunda.

Landstingets nya it-system för ambulanssjukvården, Frapp, var tänkt att börja testas i april i år men har blivit försenat. Patrik Söderberg uppger att SLL under tiden försökt sköta och underhålla det nuvarande systemet.

– Men sedan har det ramlat sönder i större utsträckning än vad vi hade kunnat föreställa oss. Det skulle ha varit bra med större marginaler, men det hade vi nog inte kunnat förutse.

Den senaste prognosen är att Frapp ska var helt infört i maj 2016, hur kommer det att se ut fram till dess?

– Vi dammsuger marknaden efter reservdelar och begagnade apparater. Sedan kommer äldre utrustning att bli ledig i samband med att vi börjar sätta in Frapp. Men det kommer att hacka framöver.

Dagen då 16 av ambulanserna saknade fungerande EKG rann bägaren över för en av landstingets ambulanssjuksköterskor, som anmälde situationen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten valde i veckan att öppna ett tillsynsärende.

– Det här är en risk för samhället och det är bra att Ivo har öppnat ett ärende och granskar det. Det är oerhört viktigt för oss och att vi får gehör för vår problematik. Vi börjar få krav på att vi ska ta EKG på varenda patient, säger Janne Kautto.

Frapp

■ Står för Framtida prehospital plattform IT i Stockholms läns landsting.
■ Innehåller bland annat journalsystem, kart- och navigationsstöd, övervakningsutrustning och EKG.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev