Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Mittuniversitetet pausar en utbildning till

Publicerad: 25 september 2018, 12:28

Mittuniversitetets campus i Sundsvall.

Foto: Torbjörn Bergkvist

Lärarbristen är akut på Mittuniversitetet, och nu sällar sig sjuksköterskeprogrammet till raden av vårdutbildningar som tar uppehåll nästa läsår.


I förra veckan kom beslutet att utbildningarna till ambulanssjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska, barnsjuksköterska och barnmorska stoppas under läsåret 2019/2020 på Mittuniversitetet. Då var tongångarna att sjuksköterskeprogrammet inte skulle påverkas av lärarbristen.

Men sedan dess har personalläget försämras och nu skjuts även denna utbildning på framtiden, meddelar universitetet i ett pressmeddelande. Det är en av flera åtgärder för att komma till bukt med krisen för vårdutbildningarna i Sundsvall.

− Lärarbristen har blivit akut och tyvärr försämrats ytterligare på bara en vecka. Från och med idag ser vi att vi saknar motsvarande åtta heltidstjänster jämfört med samma tidpunkt ifjol. Eftersom personalgruppen inte är större än 50 personer blir situationen ohållbar. Situationen är djupt beklaglig, men nu måste vi agera för att värna medarbetarnas hälsa, säger Anna Olofsson, dekan på Humanvetenskapliga fakulteten, i pressmeddelandet.

De drygt 300 studenter som redan påbörjat programmet berörs inte av beslutet.

Relaterat material

Mittuniversitetet pausar specialistutbildningar

ADAM WENELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev