Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Närståendepenning okänd för många

Publicerad: 8 juni 2015, 07:45

Foto: Thinkstock

När en vän eller anhörig blir svårt sjuk är det många som pusslar med ledigheter för att kunna närvara och hjälpa till. Få känner till förmånen som ersätter för utebliven inkomst i upp till hundra dagar.


- En del tar semester, man vet inte att det finns någonting annat, men det kan bli svårt om det drar ut på tiden, säger Inger Kylestorp, Försäkringskassans specialist på så kallad närståendepenning, till TT.

Bidraget är till för att människor som drabbas av livshotande tillstånd, oavsett när i livet det sker, ska kunna ha en anhörig eller vän i sin närhet. Inte i stället för sjukvård eller hemtjänst utan som komplement. Och utan att den som är borta från jobbet ska behöva ta exempelvis semester.

På tio år har utbetalningarna av närståendepenning mer än fördubblats, men det handlar fortfarande om små summor i socialförsäkringssammanhang.

- Det ökar år för år. Å andra sidan har det funnits sedan 1988-89 så det borde kunna vara mer utbrett, säger Inger Kylestorp.

Flera patientföreningar är engagerade och hjälper medlemmar i frågan. Många som söker närståendepenning uppger också att de fått information av en kurator på sjukhuset.

- Det bygger på att det sprids inom vården. Vet man inte om det så söker man inte, säger Inger Kylestorp.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev