tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nekades ambulans – avled i hemmet

Publicerad: 2 augusti 2017, 08:00

Foto: Thinkstock

En äldre man avled efter att SOS Alarm rekommenderat sjuktransport vid andningsbesvär, enligt en Lex Maria-anmälan från Landstinget Dalarna.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Dalarna

I våras bliev patienten utskriven från kirurgkliniken efter att ha vårdats för en revbensfraktur. Några dagar senare ringer patienten en vän då han har problem med andningen och behöver ambulans till sjukhuset.

Vännen meddelar 112 att den äldre mannen behöver ambulans, men sjuksköterskan på SOS Alarm som ringer upp patienten rekommenderar i stället sjuktransport till närmaste sjukhus. Trots att patienten informerar om att han nyligen vårdats för revbensfrakturer.

Patienten får information om att sjuktransporten kommer inom 20 minuter. Men sjuktransporten får väl på plats ingen kontakt med patienten.

Anhöriga, som inte får kontakt med patienten senare under dagen, åker hem till honom och där hittas patienten avliden.

– Landstinget Dalarna ser mycket allvarligt på det inträffade och genomför nu en internutredning samt gör en Lex Maria-anmälan för att klarlägga det allvarliga och plötsliga händelseförloppet samt belysa eventuella oklarheter, säger Eva Ohlsson, chefläkare i landstinget, i ett pressmeddelande.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev