Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ner i tid med tjänstepensionen kvar

Publicerad: 13 juni 2016, 10:49

Medarbetarna ska orka jobba längre – och föra kunskap vidare. Det är syftet med ett projekt för vård- och omsorgsanställda i Helsingborg.


Ämnen i artikeln:

Kommunal

80 procents arbetstid, 90 procents lön och 100 procents tjänstepension. Det är dealen för ett hundratal medarbetare över 61 års ålder inom vård, skola och omsorg som deltar i ett pilotprojekt i Helsingborgs stad.

– Dem jag pratat med har varit jättenöjda. De har tyckt att de har blivit väl omhändertagna och har känt sig behövda, säger Martin Sjösten, ordförande för Kommunal i Helsingborg.

I avtalet ingår nämligen en individuell handlingsplan, till exempel att den anställde ska vara mentor yngre kollegor.

Det var Mona Nordström som jobbar inom daglig verksamhet, och hon uppskattade mycket att jobba 80 procent.

– Först fick vi en hälsokoll, vilket man kanske inte genomgår annars. Så fick vi tips på vad vi kunde göra, och om du jobbar 80 procent har du kanske tid att vara ute och röra på dig, och så vidare, säger hon.

Nu har Mona Nordström gått ner till 50 procent, vilket var bestämt sedan länge. Nästa år går hon i pension, men hon hoppas att 80-90-100 blir permanent och erbjuds alla.

– Jag tror att alla kan behöva det.

Hittills har 20 medarbetare från vård och omsorg – arbetsterapeuter, undersköterskor och sjuksköterskor – deltagit i projektet. Nu pågår en utvärdering, och i höst fattas beslut om huruvida samtliga äldre anställda ska få ansöka om 80-90-100-tjänst.

– Dels handlar det om att vara en god arbetsgivare och dels att de ska orka vara längre i tjänst. Varje gång en äldre medarbetare slutar är det en förlust för verksamheten, säger Dan Håkansson, HR-chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Enligt honom får varje verksamheten ersättning för att kunna anställa personer, för att inte de som är kvar ska få ökad arbetsbörda.

Hur ska urvalet göras av de som får denna möjlighet?

– I dag har det varit kopplat till ålder. Men det är svårt att säga hur det blir framöver, vilka kriterier det kommer vara.

Från vård och omsorgspersonal är intresset inte lika stort som från skolan.

– Det beror på att man blir av med lite ob, säger Martin Sjösten.

Kommunals kongress beslutade däremot i helgen emot att arbeta för rätt till 80-90-100-tjänst.

– Det får inte bli ett bekymmer med heltidsnormen. Men i Helsingborg har vi önskad sysselsättningsgrad, därför vågar vi göra detta, säger Martin Sjösten.

ISABELLE BECKMAN

Ämnen i artikeln:

Kommunal

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News