lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nordström avgår i maj

Publicerad: 20 januari 2016, 09:19

Annelie Nordström, ordförande i Kommunal.

Foto: Kari Kohvakka

NY VERSION. Kommunals ordförande Annelie Nordström ställer sin plats till förfogande vid kongressen i maj efter stora medlemstapp och krav på avgång.


Kommunal i Norrbotten har krävt att förbundsstyrelsen i Kommunal avgår, skriver Norrländska Socialdemokraten. Enligt tidningen har avdelningen skickat ut ett sms till medlemmarna om att avdelningen nu kräver att hela styrelsen ställer sina platser till förfogande.

Under tisdagen har Kommunals ordförande i Norrbotten haft krismöte med de förtroendevalda som lett fram till avgångskravet.

Även Kommunals avdelning i mellersta Norrland vill att affären får konsekvenser för ledningen. Avdelningen har krävt att Annelie Nordström avgår som ordförande, rapporterar lokala medier. Avdelningen höll ett krismöte i Sundsvall under dagen. Ett 30-tal sektionsordförande och regionala ombud har enats om att det vore bäst att Nordström lämnar sin post.

– Vår förbundsordförande måste ta sitt ansvar och avgå, det är ett tydligt krav från våra medlemmar säger Maritha Mähler, ordförande för Kommunal mellersta Norrland, till SVT Västernorrland.

Avdelningen hade 2013 nästan 26 000 medlemmar.

Annelie Nordström meddelade under onsdagseftermiddagen att hon lämnar sin plats till förfogande i samband med kongressen i maj 2016.

– Det jag kommer att berätta nu har jag redan berättat för medlemmarna. Viktigt att de får veta först. Medlemmarna är Kommunal. Det är deras uppdrag jag har, sade hon vid en presskonferens.

– Jag avgår vid nästa kongress, i maj 2016.

TT har också talat med andra avdelningar inom Kommunal.

Eva Kärrman, ordförande i Kommunal väst med 48 000 medlemmar:

– Vi hade alla sektionsordförandena inne här i går.

Också sektionsordförandena i Kommunal sydväst, som omfattar Hallands och Jönköpings län, höll ett möte på måndagen där de senaste dagarnas händelser behandlades.

– Många medlemmar har på vår Facebook-sida krävt hela ledningens avgång, men inget sådant krav har riktats mot Anneli Nordström från avdelningen, säger Sebastian Westman, kommunikatör på Kommunal sydväst.

Totalt 9 600 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal, uppger förbundets pressavdelning för TT. Detta betyder att siffran nästan fördubblats sedan i måndags, då det var 5 000.

Pressavdelningen poängterar att det inte finns lokala siffror angående vilka som vill kliva av. Enligt den senaste verksamhetsberättelsen, för 2014, hade fackförbundet 514 000 medlemmar.

Relaterat material

Fem tusen har lämnat Kommunal

Skarp kritik mot Kommunal

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev