Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Norskt bemanningsföretag får skapa register över svenska sjuksköterskor

Publicerad: 5 november 2014, 10:09

Foto: Thinstock.

Ett norskt bemanningsföretag har nu fått klartecken att inrätta en databas med samtliga 185 000 svenska sjuksköterskor.


I slutet av 2013 skickade det norska bemanningsföretaget Accurate Care AS en begäran till Socialstyrelsen. Där framgick att företaget ville uppdatera sin databas och därför ville ha ut uppgifter om samtliga svenska sjuksköterskors namn samt datum för utfärdande och upphörande av legitimation.

Socialstyrelsen sade nej. Eftersom det var så många uppgifter så kunde det inte röra sig om att företaget ville kontrollera behörighet i samband med anställning. Att lämna ut uppgifterna skulle enligt myndigheten därmed vara att ett brott mot sekretessbestämmelserna i personuppgiftslagen.

Företaget överklagade Socialstyrelsens beslut till Kammarrätten i Stockholm som avslog överklagandet. Företaget överklagade då Kammarrättens beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen som nu ger företaget rätt.

Det kan inte strida mot personuppgiftslagen då den inte gäller i Norge lyder domstolens resonemang. Socialstyrelsen ska därför lämna ut uppgifter om cirka 161 000 svenska sjuksköterskor till företaget så att det kan komplettera sin databas, som redan innehåller 24 000 svenska sjuksköterskor.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev