Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nu har första patienten fått blod direkt vid olyckan

Publicerad: 13 juni 2016, 11:30

Vid en motorcykelolycka på Orust fick en patient för första gången blod direkt på olycksplatsen när ambulanshelikoptern kom.


Motorcyklisten hade frontalkrockat med en bil vid lunchtid på söndagen och var svårt traumatiserad och kraftigt utblödd.

– Vi gav både blod och frystorkad plasma. Mig veterligen är det första gången det sker i organiserad form med fastlagd rutin tillsammans med blodcentralen, säger Per Arnell, verksamhetschef vid ambulanshelikoptern i Västra Götalandsregionen till Dagens Medicin.

Det har tagit sin tid. I oktober rapporterade Dagens Medicin om projektet i Västra Götalandsregionen som gick ut på att skapa rutiner för att hämta blod på blodcentralen på Kungälvs sjukhus för att förvara på helikopterbasen i Säve. Tanken var att oanvänt blod skulle bytas ut varje vecka och lämnas tillbaka för att kunna användas på sjukhus. Men vad ambulanssjukvården snart märkte var att blodet blev stående på basen och inte kom med ut till olyckor.

Ibland berodde det på att larmen kom medan ambulanshelikoptern redan var upp i luften. Andra gånger berodde det på att larmen inte gav någon information om att uttryckningen krävde blod.

Per Arnell berättar för Dagens Medicin om ett fall där en man drabbats av ett öppet benbrott. Patienten befann sig i Dalslandstrakten.

– Vi ett benbrott tänker man normalt inte att det behövs blod. Men det visade sig vara en isracingcyklist som kört på en sjö och fått in hjulet, med dubbar, i benet. Han stod dessutom på waran. Men när vi fick reda på det var vi redan på plats. Det hade varit en typisk patient att ge blod till, säger Per Arnell.

I stället fick patienten frystorkad plasma som sedan tidigare alltid finns i ambulanshelikoptern och han klarade sig. Hittills har tolv patienter fått frystorkad plasma.

Insikten om att patienter gick miste om blod gjorde att ambulanshelikoptern planerade om verksamheten. Sedan några veckor finns det nu blod i ambulanshelikoptern dygnet runt. Det ligger i en frysväska som blir utbytt var tolfte timme. I väskan finns en temperaturmonitor, eftersom den tidigare onlineövervakningen inte fungerar i ambulanshelikoptern.

– Vi har studerat och analyserat hur länge blodet kan stå i rumstemperatur i kylväskorna. Vi tror nu att vi utan vidare kan ha blodet i kylväskan i tolv timmar. Så får vi retrospektivt se till att det stämmer, säger Per Arnell.

Relaterat material

Blod kan ges direkt på olyckplatsen

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev