Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nu införs EU-standard för patientdelaktighet

Publicerad: 12 oktober 2020, 07:44

För första gången finns nu en EU-standard för minimikrav för patientdelaktighet i personcentrerad vård.

Foto: Getty Images

Sis, Svenska institutet för standarder, har varit med att ta fram den första EU-standarden för patienters delaktighet i den personcentrerade vården.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

På initiativ av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet drog Sis för drygt fyra år sedan i gång arbetet med att formulera en standard för patientdelaktighet i personcentrerad vård. Det övergick sedan till att bli ett europeiskt arbete med representanter från tio länder som nu resulterat i minikrav för delaktighet.

– Vi har kunnat se kostnadsbesparingar och positiva effekter för patienterna och personalen men hittills har det inte funnits någon standard att förhålla sig till så det är på tiden. För att personcentrerad vård ska få en enhetlig tillämpning i hälso- och sjukvård behövs en tydlig definition av vad som behöver göras, säger Karl Swedberg, seniorprofessor och ordförande i den svenska standardiseringskommittén, i ett pressmeddelande.

Standarden går att ta del av kostnadsfritt på Sis webbplats. Den kan används bland annat för planering, hantering, genomförande och systematisk utvärdering av dagliga aktiviteter samt säkerställa att patientperspektivet ingår implementering och utvärdering av tjänster och policyer inom hälso- och sjukvård.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev