Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ny bestämmelse ökar bemanningskraven

Publicerad: 10 mars 2016, 06:30

SKILLNAD. ”Sitter personen som ­kallar på hjälp på toa och inte kan ta sig upp är det bråttom, vill den ha ett glas vatten kan man vänta lite längre”, säger Ann-Sofi Levander, omsorgs­chef.

Foto: Thinkstock

Den 15 april ska personal på äldre­boenden kunna infinna sig ”utan dröjsmål” när en boende så önskar. Nu ska kommunerna få hjälp att schemalägga bättre.


Åtta miljoner kronor. Det räknar Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna, med att det årligen kommer kosta kommunen att leva upp till de nya kraven på att personal ska vara tillgänglig ”utan dröjsmål”, som regeringen nyligen beslutat om.

– Vi har till exempel ett vård­boende i tre våningar med 21 platser. Vi bedömer att där måste vi nog ha två personer på plats för att klara det.

Åtgärderna kommer innebära både justerade arbetstider för befintlig personal och en del nyanställningar.

– Det är ett bra beslut regeringen har tagit. Det enda jag önskar är att de hade skickat med lite mer pengar, säger Mikael Edlund.

Hur väl förberedda kommunerna är varierar mycket, enligt Greger Bengtsson, ansvarig för äldrefrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

– En del kommuner har bra bemanning och det finns de som inte har det.
Greger Bengtsson lyfter fram två saker som kommunerna har mycket att vinna på att arbeta med: Teknik och schemaläggning.

– Det handlar om att i högre utsträckning bemanna utifrån behov. Vi har sett att det går att utveckla en hel del.

SKL håller nu på att rekrytera en projektledare för att hjälpa kommunerna att jobba med kvalitet och bemanning på äldreboendena.

En kommun som undersökt exakt när bemanningen behövs är Arvids­jaur.
– Med hjälp av medlen för ökad bemanning (som regeringen avsatt, redaktionens anmärkning) har vi lagt mer personal på sena kvällar. Fram till elva på kvällen är det mycket att göra, sen är det lugnt och från 05 behövs det personal igen, säger omsorgs­chef Ann-Sofi Levander.

En sak som diskuteras i kommunerna är hur formuleringen ”utan dröjsmål” ska tolkas.
– Man kan aldrig säga exakt på minuten. Sitter personen som ­kallar på hjälp på toa och inte kan ta sig upp är det bråttom, vill den ha ett glas vatten kan man vänta lite längre, säger Ann-Sofi Levander.

I Örebro är vård- och omsorgsförvaltningen i full färd med att genomlysa hela äldreomsorgen, på grund av stora underskott i hemtjänsten. Gunhild Wallin, ord­förande i vård- och omsorgsnämnd Väster, tror mycket på tekniska hjälpmedel.

– Vi håller på att införa natt­kamera i stället för tillsynsbesök inom hemvården, men dörrmattelarm kan man använda även på boenden så man märker om någon går upp och ut ur sitt rum.

Förtydligad socialtjänstförordning

■ Enligt den nya bestämmelsen, som många menar fram­för allt är ett förtydligande, står det att det utifrån den enskildes behov ska finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp.

Källa: Regeringen

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev