Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ny bok beskriver ung vetenskap

Publicerad: 17 juli 2014, 13:03

Omvårdnadsforskning blev ett begrepp först på 70-talet. Nu har några av pionjärerna skrivit den unga vetenskapens historia.


Ämnen i artikeln:

Evidensbaserad vård

Boken ”När omvårdnad blev vetenskap” är en exposé över de första decennierna, 1970–2000, men tar förstås sin avstamp i sjuksköterskan Florence Nightingale gärning, som anses ha lagt grunden till forskningsområdet.

Högskolereformen 1977, då sjuksköterskeutbildningen överfördes till högskolan och det fastställdes att den skulle vila på vetenskaplig grund, behandlas ingående. Vidare berättas i boken om utvecklingen av forskningsdisciplinen till nya områden som demensvård, palliativ vård och barnsjukvård liksom till barnmorskornas forskning om till exempel amning och betydelsen av ögonkontakt med en nyfödd. Omvårdnadsvetenskapen har utvecklats - i dag har runt 1 300 sjuksköterskor disputerat och det finns ett 90-tal professorer.

På 1990-talet började evidensbaserad vård diskuteras inom forskningen, vilket också gjorde att arbetet med evidensbaserad omvårdnad utvecklades snabbt, enligt boken.

Professor Kjell Asplund har skrivit förordet. Han beskriver sin första kontakt med området på 1980-talet som en slags uppenbarelse. Mjuka data kunde göras hårda genom tuffa krav på vetenskaplig kvalitet i mätningar av patienternas attityder och upplevelser, insåg han.

32 författare medverkar. Redaktörer är Elisabeth Hamrin, Mona Kihlgren, Alice Rinell Hermansson och Gerthrud Östlinder.

Boken riktar sig i främst till lärare och studenter inom sjuksköterskeutbildningar och andra vårdutbildningar på alla nivåer, till forskare och till andra verksamma inom hälso- och sjukvården.

Boken är utgiven på Liber, 2014.

SUSANNA PAGELS

Ämnen i artikeln:

Evidensbaserad vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev