Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ny övervakning ska ge färre fellarm

Publicerad: 20 oktober 2016, 07:57

Ett nytt sätt att minska falsk­larmen och öka de äldres trygghet nattetid testas nu i flera kommuner.


– Finessen med vårdsensorn är ju att den larmar om man faller. Vi har fått tag på en brukare som blir väldigt störd när personal kommer in på natten, som nu ska testa denna, ­säger Ann-Christine Larsson.

Hon är projektledare på vård- och omsorgskontoret i Norrköping, en av de kommuner som i en pilotstudie ska jämföra den så kallade vårdsensorn med traditionella nattkameror.

Apparaten består av en värmekamera med inbyggd videoanalys, som kan programmeras till att reagera på en människa som faller och ligger kvar i 10 eller 20 minuter – en tid som kommunen själv bestämmer.

För Hannu Hjerpe, vd på företaget som utvecklat sensorn, ligger en personlig erfarenhet bakom.

– Min mamma föll och bröt bäckenet och blev liggande i sju timmar. Läkaren sa att om hon hade fått hjälp inom en timme kunde vi ha kortat sjukhustiden med månader.

Vårdsensorn kan vara igång dygnet runt och skicka larm relativt omgående om någon inte reser sig upp, till skillnad från exempelvis nattkameror där det krävs att personal aktivt går in och tittar till den boende. Den ska också ge färre fellarm än exempelvis en larmmatta.

Däremot är den dyrare än en vanlig kamera. Enligt Hannu Hjerpe kostar en vårdsensor cirka 60 000 kronor inklusive installation.

Kommer ni spara in på personal?

– Det är ju än så länge bara ett test, men som det ser ut nu är det inte ambitionen. Däremot kan det frigöras tid som man kan använda där det verkligen behövs, säger Ann-Christine Larsson i Norrköping.

Salems kommun har testat två vårdsensorer på en handfull patienter de senaste månaderna.

– Det är för att öka valmöjligheten för personerna. Våra kunder slipper ha personal som kommer när man sover. Dessutom fastnar det inte någon bild på personen, bara en siluett. Det känns mer etiskt, säger äldreomsorgschef Nina Thiel.

Hittills har det inte hänt så mycket kring personerna, så det saknas tillräckligt med data för att bestämma om fler sensorer ska köpas in. Men Ewa Lundholm i pensionärsrådet i Salem är positiv.

– Många blir ju väldigt störda om det kommer någon från hemtjänsten och bara ska titta till dem. Jag skulle nog själv tycka att det var helt okej med en kamera. Lika gärna det som att man vaknar upp och det står en främmande människa där.

Enligt Hannu Hjerpe är flera andra kommuner på väg att börja testa vårdsensorn.

Relaterat material

Äldre väljer att ta av sig känsliga larm

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev